Utrecht stemt donderdag over komst lokale transkliniek

© RTV Utrecht
Utrecht - Krijgt Utrecht een kliniek voor trans- en non-binaire personen? De partijen BIJ1 en D66 werkten achter de schermen maanden aan een plan om dit mogelijk te maken. Donderdag stemt de gemeenteraad.
De fracties van BIJ1 en D66 hopen met een Utrechtse kliniek een oplossing en veilige plek te bieden voor mensen die nu nergens terecht kunnen. "Het is de hoogste tijd dat trans- en non-binaire personen de hulp krijgen waar ze recht op hebben", vinden D66 en BIJ1. De wachttijden voor passende zorg noemen zij nu enorm lang. "En daarnaast komen personen die extra kwetsbaar zijn, bijvoorbeeld omdat ze ook sekswerker zijn of een vluchtachtergrond hebben, nu überhaupt niet in de reguliere zorg terecht."
De kliniek moet zich gaan richten op onder andere medische begeleiding bij hormoongebruik en het bieden van een veilige huiskamer. Er zullen geen chirurgische ingrepen worden uitgevoerd. Amsterdam heeft al zo'n transkliniek.

Tweede Kamer

Het voorstel uit Utrecht bereikte ook de Tweede Kamer. In oktober diende de landelijke fractie van BIJ1 samen met D66 een motie in om vanuit het Rijk de mogelijkheden voor de ontwikkeling en uitbreiding van transklinieken te ondersteunen. Deze motie werd met een ruime meerderheid van de stemmen aangenomen.
Volgens D66 en BIJ1 kan het openen van een dergelijke kliniek in Utrecht samen met de aangenomen motie in de Tweede kamer het begin zijn van meer transklinieken in het land.
BIJ1 en D66 hopen donderdag de andere partijen aan hun zijde te krijgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.