De provincie vergadert over 663 miljoen, maar blijft onzeker over de toekomst

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Provinciale Staten vergadert vandaag over de honderden miljoenen die de provincie volgend jaar gaat uitgeven. Alle partijen proberen vlak voor het afhameren de begroting een bepaalde richting op te duwen. Van de voedselbank tot meer geld voor asfalt of het mkb.
De onzekerheid over de toekomst ligt als een deken over het debat en de begroting heen. Onzekerheid over de gevolgen van de inflatie, maar ook stikstofonzekerheid als het gaat om woningbouw en de boeren. En dan zijn er ook nog de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart volgend jaar, waarna er een nieuw college met nieuwe plannen komt.
Eind september heeft het huidige college - CDA, GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie- de begroting aangeboden aan de Statenleden. Het college richt zich in de begroting op natuurherstel, openbaar vervoer, woningbouw en de energie- en landbouwtransitie. Met moties (voorstellen aan het college) en amendementen (een voorstel tot wijziging van een wetsvoorstel) wordt door Statenleden geprobeerd de voorgestelde begroting van het college iets te wijzigen.

Asfalt

Om alvast een antwoord klaar te hebben liggen op de onzekerheden van de toekomst heeft het college een grote plus op de begroting. Geld dat andere partijen alvast graag willen besteden, maar het college het liefst nog achter de hand houdt.
De grootste oppositiepartij de VVD is de enige die met een tegenbegroting is gekomen. De partij wil onder meer dat de provincie zich niet alleen richt op het openbaar vervoer en de fiets maar ook significante investeringen doet in autowegen. Daarnaast wil de VVD de belasting voor automobilisten verlagen.
Volgens D66 heeft de VVD, door te investeren in asfalt en tegelijkertijd de belastingen te verlagen, geen geld voor "broodnodige investeringen" voor de toekomst. "Wij bezuinigen op taken die niet bij de provincie horen", zegt VVD'er André Van Schie. "Veel inwoners denken: nu even niet vrienden, wij hebben geld nodig om de rekening te betalen."
Tijdens het debat probeert Van Schie meermaals steun te krijgen voor het verlagen van de belastingen voor automobilisten met 50 miljoen euro. Geld dat volgens de VVD nu verdwijnt op de spaarrekening van de provincie. Als de coalitie de automobilist zou steunen, wil de VVD de begroting steunen. Maar tevergeefs, de coalitie ging niet met hem mee.
Ook de andere partijen wilden een gedeelte uit de pot met geld. Onder meer werd gepleit voor meer geld voor het openbaar vervoer, 5 miljoen voor de restauratie van monumentale gebouwen, 100.000 euro voor de dierenopvang en 5 ton voor de voedselbank. Gediscussieerd werd of dat dan alleen voor gezond voedsel was.
Het antwoord van het college was voor veel partijen zoals verwacht. Veel toezeggingen kon het college niet doen. Het door VVD gewenste geld voor automobilisten houdt het college liever op de spaarrekening. Gedeputeerde Mirjam Sterk wil niet meteen een ton vrijmaken voor de dierenopvang, maar gaat binnenkort wel met hen in gesprek. Extra steun voor de voedselbank wordt onderzocht. Een breed gesteunde motie voor de restauratie van Rijksmonumenten wordt door het college wel gesteund. Het heeft alleen moeite met het bedrag van 5 miljoen euro.
Vanavond stemmen alle Statenleden voor of tegen de moties en amendementen en wordt ook duidelijk welke oppositiepartijen de begroting voor volgend jaar steunen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.