Hoop voor pontje Nieuwer Ter Aa na inmenging Tweede Kamer, maar: 'Moeten druk op de ketel houden'

© RTV Utrecht
Nieuwer Ter Aa - Van opgelucht ademhalen is nog geen sprake, maar hoop is er wel bij inwoners van Nieuwer Ter Aa. De Tweede Kamer besloot gisteren dat het pontje dat hun dorp verbindt met Breukelen niet zomaar mag verdwijnen, er moet eerst een goed alternatief zijn. "Ik ben dolgelukkig met het winnen van deze slag. De oorlog moet nog gewonnen worden, maar we hebben goede hoop."
Egbert Bouman van het actiecomité Laat ons niet zwemmen is voorzichtig hoopvol, maar realiseert zich ook dat het pontje nog niet gered is met deze stap. Hoewel de Tweede Kamer breed steun uitgesproken heeft voor de vaarverbinding, kán de minister de aangenomen motie nog naast zich neerleggen.
Hoop voor pontje Nieuwer Ter Aa na inmenging Tweede Kamer, maar: 'Moeten druk op de ketel houden'

Geen gewonnen zaak

Rijkswaterstaat wil al langer stoppen met de veerdienst "omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden". In eerste instantie was er sprake van dat het pontje op 1 augustus al zou stoppen, dat werd later uitgesteld naar 31 december.
In Nieuwer Ter Aa hebben veel mensen zich er inmiddels bij neergelegd dát het pontje een keer uit de vaart zal gaan. Ook Egbert van het actiecomité. Maar hij vindt wel dat het pontje moet blijven varen zolang er geen geschikt alternatief is. En omfietsen via de Breukelerbrug is volgens het actiecomité "geen aanvaardbaar alternatief". Zij zien liever dat er een nieuwe fietsbrug komt over het Amsterdam-Rijnkanaal.
De inwoners kregen gisteren steun vanuit de Kamer: ook in de motie van het CDA werd de minister opgeroepen het pontje in de vaart te houden "tot het moment van de realisatie van een alternatief". Die motie werd aangenomen door de Tweede Kamer, maar dat betekent niet dat de minister verplicht is die uit te voeren. Als de minister het naast zich neerlegt, zal 31 december alsnog de laatste dag zijn.
© RTV Utrecht
De minister moet wel erg overtuigd zijn om toch nog tegen te stemmen
Gebruiker pont

Brede steun

De gebruikers van het pontje kunnen na de steun van de Tweede Kamer kortom nog niet opgelucht ademhalen, maar dat de minister geen oren zal hebben naar een breed gedragen beslissing kunnen ze zich ook niet voorstellen. "De minister moet eerst even komen kijken hoe de situatie is, pas dan kan hij oordelen of het al dan niet veilig genoeg is." Een andere inwoner: "Ik heb begrepen dat er heel veel mensen voor de motie hebben gestemd, hij moet wel erg overtuigd zijn om nog tegen te durven stemmen."
© RTV Utrecht

Alternatief: fietsbrug

Het actiecomité nam het standpunt in dat het pontje niet weg mag voordat er een fietsbrug is. Over dit alternatief wordt nog gepraat door het Rijk, de provincie en de gemeente, maar er is nog niets concreet. De gemeente laat aan ons weten dat zij zich niet kan voorstellen dat de minister een motie die zo breed wordt gedragen naast zich zal neerleggen, maar kon op het moment niet zeggen wat de minister zal doen. Egbert zal in ieder geval actie blijven voeren. "We moeten de druk op de ketel houden."

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RTV Stichtse Vecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.