Domtoren binnenkort weer in volle glorie te zien: 'Mooier dan ooit en eerder dan gepland'

© ANP
Utrecht - De jarenlange restauratie van de Domtoren is eerder klaar dan gepland. Al in april 2024 is het Utrechtse stadsicoon in volle glorie te zien. En over twee maanden verdwijnen de eerste steigers rond de torenspits.
De verwachting was dat de restauratie in november 2024 klaar zou zijn, maar het werk gaat voortvarender dan gedacht. "Wonderen bestaan? Eén ding is zeker: geweldige bouwvakkers bestaan!", jubelt de gemeente op Twitter. "De Domtoren is binnenkort weer te zien. Mooier dan ooit en sneller dan gepland." En er is meer goed nieuws: de restauratie blijft volgens de gemeente binnen het budget van 37,2 miljoen euro.

Wat gebeurt er de komende tijd?

Dat in januari al de steigers rond de torenspits verdwijnen is ook eerder dan gepland. In de zomer begint vervolgens de afbouw van de steigers rond de lantaarn. Daarmee komt de bovenste veertig meter van de toren vrij. In april 2024 zijn alle steigers weg en in augustus van dat jaar moet ook de bouwplaats verdwenen zijn.
“Het is fantastisch dat we de Domtoren binnenkort weer in volle glorie kunnen zien”, zegt wethouder Dennis de Vries. “Na al die jaren in de steigers zal het voor veel kinderen, studenten en andere nieuwkomers in Utrecht de eerste keer zijn dat ze het icoon van de stad kunnen zien. Ik ben blij dat dat waarschijnlijk ook nog eens eerder dan gepland is én binnen het budget, iets wat niet vanzelfsprekend is bij zo’n enorme en ingewikkelde klus.”
Bezoekers van de Domtoren kunnen nog tot en met de kerstvakantie gebruikmaken van de tijdelijke bezoekerslift naar de torenspits. Daarna verdwijnt het bezoekersplatform om de torenspits te kunnen restaureren. Rondleidingen blijven mogelijk via de trappen.
Vanwege de restauratie van de traptoren in de lantaarn, gaan rondleidingen tussen 9 januari en eind april niet verder dan 70 meter hoogte. Vanaf mei is het hoogste punt weer te bezoeken en kunnen bezoekers enkele maanden eerder dan gepland ook de eerste resultaten van de restauratie van dichtbij zien.

De restauratie

De toren staat sinds 2017 in de steigers vanwege de restauratie en het onderzoek dat hieraan vooraf ging. Het werk wordt uitgevoerd door aannemer Nico de Bont, die hierbij samenwerkt met Rothuizen Architecten en Adviseurs en Slotboom Steenhouwers. Met de restauratie moet de 112 meter hoge Domtoren de komende vijftig jaar gevrijwaard zijn van groot onderhoud.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.