Deel Kamp van Zeist wordt natuurgebied

© RTV Utrecht
Soest - Een deel van het voormalige militaire terrein Kamp van Zeist aan de rand van Soesterberg wordt natuurgebied. De provincie Utrecht is sinds 1 november eigenaar van het terrein. In 2030 moet de herinrichting klaar zijn en dan neemt natuurorganisatie Het Utrechts Landschap het beheer over, aldus de provincie.
Kamp van Zeist is sinds het begin van de negentiende eeuw in gebruik geweest als militair terrein. In de Eerste Wereldoorlog werden er gedeserteerde Belgische militairen opgesloten. Na de Tweede Wereldoorlog vestigde de Amerikaanse krijgsmacht zich in Soesterberg. Rond de eeuwwisseling werd een deel van het kamp Brits grondgebied, zodat zich daar de Schotse rechtbank kon vestigen in verband met het Lockerbie-proces, dat in Nederland werd gehouden.
De provincie Utrecht gaat 29 hectare van het terrein omvormen tot natuur- en recreatieterrein. Op een deel van het terrein wonen nu asielzoekers. Op een ander deel staat een detentiecentrum voor vreemdelingen van Justitie. Het voormalige militaire terrein wordt eerst onderzocht op de aanwezigheid van verontreinigende stoffen. Daarna volgt een onderzoek naar de flora en fauna in het gebied. Vervolgens worden bijna alle oude militaire gebouwen gesloopt en verdwijnen verharde wegen en paden.
Het inrichten van het natuurgebied in Soesterberg maakt deel uit van het programma Hart voor de Heuvelrug. De provincie geeft bebouwde gebieden terug aan de natuur om elders woningbouw mogelijk te maken. Voor natuur op Kamp van Zeist wordt er gebouwd in Huis ter Heide en in Den Dolder, aldus de provincie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.