Basisschoolleerlingen Vianen ontbijten met minister: 'We moeten zorgen dat het ontbijt door andere mensen wordt georganiseerd.'

© RTV Utrecht
Vianen - Minister Dennis Wiersma van onderwijs ontbeet vanochtend samen met leerlingen van basisschool Egbertus in Vianen. In de week van het Nationaal Schoolontbijt leren kinderen op een vrolijke manier waarom gezond ontbijten zo belangrijk is. En vrolijk is het zeker in Vianen. De leerlingen van groep zes willen allemaal een handtekening van de bijzondere gast.
Minister Dennis Wiersma bezoekt basisschool Egbertus in Vianen
Maar het is niet altijd even vrolijk, vertelt de minister. "Het is in deze tijd voor sommige kinderen best pittig is om thuis dat gezonde ontbijt te vinden. Misschien lijkt het soms alsof iedereen het goed voor elkaar heeft, maar armoede is niet iets wat je gelijk ziet. Het is iets wat mensen soms verbergen."

Christelijke Basisschool De Ark

Gelukkig valt het met de armoede wel mee op bassischool Egbertus. Dat is anders op Christelijke Basisschool De Ark in de wijk de Hagen in Vianen. De school ligt in een kwetsbare wijk, zoals de directeur het zelf noemt.
"Dit is een wijk met veel praktisch opgeleide ouders. Het gebeurt soms dat kinderen niet ontbijten voordat ze naar school komen, maar gelukkig zien we het niet in extreme mate. We proberen niet alleen de kinderen te leren hoe ze goed moeten ontbijten, maar ook om de ouders het belang van goede voeding te leren."
Vanuit een EU-programma krijgt De Ark drie dagen per week schoolfruit. Inmiddels heeft de school er samen met de ouders voor gezorgd dat de ochtendsnacks gezond zijn, in plaats van snoep en koek. Het is een proces van bewustwording geweest, waarbij de school de tijd nam om samen met ouders te kijken hoe het beter kan.

Honderd miljoen euro

Tijdens het bezoek aan basisschool Egbertus lukt het minister Wiersma opvallend genoeg niet om zelf gezond te ontbijten. Kinderen trekken hem constant aan zijn jasje omdat ze aandacht of een handtekening willen. En wanneer dat even niet gebeurt, besluit de minister om glazen melk in te schenken en af en toe te controleren of de kinderen thuis ook goed ontbijten.
"Om de meest schrijnende gevallen op korte termijn te helpen, is er vanaf begin oktober op vijfhonderd kwetsbare scholen voor vier maanden een gratis schoolontbijt beschikbaar. Dat kost ongeveer vijf miljoen euro. Om structureel te helpen heeft de Tweede Kamer in een motie besloten om nog eens honderd miljoen euro beschikbaar te stellen. Niet alleen voor ontbijt, maar bijvoorbeeld ook voor lunch of sport."
Er is de komende tijd dus geld beschikbaar om kinderen te ondersteunen die opgroeien in armoede. De uitdaging is nu om het op een goede manier bij de juiste kinderen te krijgen.
"Het Nationaal Schoolontbijt is een mooi initiatief om kennis te maken met een goed ontbijt. Maar ik wil niet dat deze verantwoordelijkheid nu op het bordje van de leraar terecht komt. Die heeft het namelijk al heel erg druk. We moeten er daarom nu voor zorgen dat het ontbijt door andere mensen wordt georganiseerd. En ik ben nu aan het onderzoeken hoe we dat kunnen doen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.