Woerden buigt zich over zwembadendilemma, nieuwbouw of toch renoveren?

© RTV Utrecht
Woerden - Wat te doen met de zwembaden in Woerden? De twee huidige zwembaden (H2O in Harmelen en Batensteinbad in Woerden) zijn verouderd en kosten de gemeente teveel geld in onderhoud. Er moet dus iets gebeuren, maar wat?
De baden in Woerden zijn verouderd en aan renovatie toe. Hoewel de beide baden goed worden bezocht neemt het onderhoud van twee losse baden een hoog prijskaartje met zich mee. De huidige situatie is niet meer wenselijk en kost de gemeente teveel geld. Eerder werd er in de gemeenteraad gesproken over het sluiten van H2O in Harmelen. Tijdens de Strategische Heroriëntatie heeft de gemeenteraad op 24 september 2020 besloten om het zwembad niet te sluiten maar om andere opties te onderzoeken.
Een extern bureau heeft nu gekeken naar drie opties: het behoud van beide baden, de sloop van een (en de gevolgen ervan voor het andere bad) of de sloop van beide en het bouwen van een nieuw bad. Het niet hebben van een zwembad in de gemeente is uitgesloten.

Sterk verouderd en niet duurzaam

Uit dit eerste onderzoek wordt duidelijk dat het behoud van beide baden een kostbare optie is. Het Batensteinbad is volgens het bureau sterk verouderd en niet duurzaam. Het sluit bij lange na niet aan bij de duurzaamheidsambities die de gemeente heeft. En alleen met een ingrijpende renovatie waarbij alle installaties worden vervangen is dat eventueel mogelijk. Het kost wel wat: zo'n veertien miljoen euro. En ook H2O moet een grondige renovatie ondergaan. Dat bad is economisch gezien helemaal afgeschreven en niet duurzaam ingericht.
De verouderde zwembaden brengen met zich mee dat de energielasten en onderhoudsuitgaven (fors) zullen toenemen. En op het vlak van verduurzaming worden er met een kostbare renovatie amper stappen gemaakt in het verduurzamen van de baden, schrijft het bureau. De energiekosten zullen dus hoog blijven.

(Bijna) energieneutraal, lagere energielasten

Een nieuw zwembad ter vervanging van de oude twee is mogelijk een goede optie, schrijft het bureau. Een nieuw zwembad kan (bijna) energieneutraal worden gebouwd wat zorgt voor lagere energielasten. De omvang is gelijk aan de huidige capaciteit maar kan beter worden benut, bijvoorbeeld door een bad te plaatsen dat flexibel is in diep en ondiep water. Als er een nieuw bad gebouwd wordt, kunnen de huidige baden blijven staan tot het zover is. WoerdenSport, de huidige exploitant, is voorstander van een nieuw bad. Maar ook hier zit een fors prijskaartje aan, schat het bureau: zo'n twintig miljoen euro.

Vergadering in H2O

Vanavond komt de gemeenteraad bij elkaar in zwembad H2O in Harmelen om te praten over de zwembaden. Hen wordt in elk geval gevraagd een budget beschikbaar te stellen voor een projectleider die met een team de scenario's verder moet onderzoeken. Eind 2023 neemt de raad een besluit. De vergadering begint om kwart voor tien. Daarvoor wordt om acht uur, in hetzelfde zwembad, gepraat over de verkenning van de Harmelerwaard. Ook die vergadering is openbaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.