Zo helpt de Geldzaak met jouw financiën: 'Steeds vaker komen middeninkomens in de problemen'

© Annelies van Donselaar
Utrecht - Het huiswerk is netjes gedaan. Brieven van het pensioenfonds, de woningbouwvereniging en de bank liggen in keurige stapeltjes op tafel. De hoogbejaarde man heeft de inlogcodes van DigiD op een apart briefje geschreven. Hij heeft zijn financiële zaakjes prima op orde, maar het feit dat bijna alles digitaal gaat maakt het lastig. "Ik ben er niet mee opgegroeid hè", verzucht hij.
Annelies van Donselaar van de Geldzaak neemt haar tijd. Vorige week hebben ze samen een to do-lijstje opgesteld. Energietoeslag aanvragen, controleren of meneer recht heeft op zorgtoeslag en of hij recht op kwijtschelding van de BghU, de gemeentebelastingen.
Twee weken geleden is zijn vrouw overleden. "Alzheimer. Tot een week voor haar dood herkende ze mij nog. Maar onze zoon en de kleinkinderen herkende ze al langer niet meer."
Alle grote levensgebeurtenissen hebben invloed op de financiën, legt Van Donselaar uit. "Trouwen, overlijden, een baby krijgen of van baan wisselen. Het brengt een hoop administratie met zich mee."

Sinds juni kunnen mensen met financiële vragen terecht bij de Geldzaak in de bibliotheek in Kanaleneiland. Eerder waren er al locaties op andere plekken in Utrecht geopend.

Inloopspreekuren van de Geldzaak

• De Geldzaak, Steenweg 20, iedere maandag en donderdag van 13.00 tot 17.00 uur. Dinsdag, woensdag en vrijdag 09.00 tot 17.00 uur

• Bibliotheek Neude, Neude 11, elke donderdag 15.00 tot 17.00 uur

• Leidsche Rijn: buurtcentrum Hoge Weide, Laurierweg 104, elke dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur

• Gezondheidscentrum Amazonedreef, Amazonedreef 41, elke maandag van 8.00 tot 12.00 uur en elke donderdag 9.00 tot 11.30 uur

• Bij Bosshardt Leger des Heils Zuilen, Prinses Margrietstraat 22, elke dinsdag van 13.00 tot 15.00 uur

• Bibliotheek Kanaleneiland, Al-Masoedilaan 188, elke woensdag van 10.30 tot 12.30 uur

• Buurtcentrum Oase, Cartesiusweg 11, elke dinsdag van 15.00 tot 17.00 uur

Middeninkomens in de problemen

De hoge inflatie, de groeiende energiekosten: Van Donselaar ziet steeds vaker mensen met een middeninkomen in de problemen komen. "Ze krijgen soms geen of een minimaal bedrag aan toeslagen en hebben geen recht op regelingen zoals de U-Pas. Maar zien de kosten wel alsmaar stijgen."
Zoals een vrouw van middelbare leeftijd, die later aanschuift. Ze woont in een huurwoning in de vrije sector en is al met pensioen. Nu deze maand ook haar man met prepensioen is gegaan en hun gezamenlijke inkomen dus wat lager is, willen ze weten of het mogelijk is om een sociale huurwoning te krijgen. "We staan al meer dan tien jaar ingeschreven. En onze huur is nu al opgelopen naar 1150 euro per maand. Dat wordt wel erg veel met een lager inkomen."

Schamen

Zodra haar man deze maand zijn eerste loonstrook in deze nieuwe situatie krijgt, kunnen ze uitrekenen of ze voor sociale huur in aanmerking komen. "Normaal gesproken moet je op Woningnet wachten op het moment dat de Belastingdienst het inkomen heeft uitgerekend. Maar in dit geval mag het ook op basis van een schatting, met het loonstrookje", zegt Van Donselaar.
"We hebben allebei een hbo-opleiding gedaan, en toch is dit te ingewikkeld", zegt de vrouw haast verontschuldigend.
Mensen schamen zich vaker om aan te kloppen voor financiële hulp, merkt Van Donselaar. "Terwijl het niet zo gek is dat ze dit niet weet: op Woningnet staan alleen maar algemene situaties beschreven. Dit is een hele specifieke vraag, je moet het maar net weten."
De bibliotheek in Kanaleneiland
De bibliotheek in Kanaleneiland © RTV Utrecht

Studenten

Via mond-tot-mondreclame hoopt ze dat het stigma verdwijnt. "Ik zie bijvoorbeeld steeds vaker studenten die langskomen omdat een medestudent ze de Geldzaak had getipt. Dat juich ik alleen maar toe."
Ze ziet sowieso steeds vaker studenten langskomen. "Veel van hen vallen tussen wal en schip door de hoge energiekosten. Ze komen vaak niet in aanmerking voor de energietoeslag, omdat ze geen contract op eigen naam hebben."

Terugbetalen

Vandaag is het publiek ouder, zoals de hoogbejaarde man van wie zijn vrouw pas nog overleed. Vanwege haar overlijden moet er nu het een en ander aangepast worden in zijn inkomen. Hij blijkt recht te hebben op zorgtoeslag, maar heeft dat het hele jaar nog niet ontvangen. Een mooie meevaller. "Alleen", zegt Van Donselaar voorzichtig, "heeft de Belastingdienst uw inkomen zo laag geschat dat u teveel huurtoeslag heeft ontvangen."
Hij schrikt er niet zo van. "Oké, dus dat moet ik terugbetalen", knikt hij. "Lukt dat?", wil Van Donselaar weten.
Het is geen probleem, zegt hij resoluut. "Zodra er een rekening op de mat valt, heb ik het een uur later overgeschreven. Dan schrijf ik op de brief 'betaald' en dan gaat het in een aparte map. Dat soort zaken moet je direct afwerken."
Zo komt Van Donselaar ze niet vaak tegen.
Als alles voor vandaag geregeld is, neemt afscheid. Zodra hij weer nieuwe financiële post heeft, komt hij weer langs in de bibliotheek in Kanaleneiland, belooft hij. Inmiddels weet hij ook de hoogte van zijn vakantiegeld: een kleine 900 euro. "Kan ik mooi naar de Bahama's", grapt hij. "Met een kano!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.