Soest halveert hondenbelasting en schaft hem volgend jaar mogelijk af

© Pixabay
Soest - De gemeenteraad van Soest heeft een eerste stap gezet naar het afschaffen van de hondenbelasting. Komend jaar betalen hondenbezitters alvast een paar tientjes minder en er is een gerede kans dat de raadsleden komend voorjaar alsnog stemmen over het definitieve einde van de 'blaftaks'. Die ligt in veel gemeenten onder vuur.
De hondenbelasting in Soest is hoger dan het bedrag dat de gemeente uitgeeft aan bijvoorbeeld het onderhoud van uitlaatterreintjes of poepzakjes. Er komt jaarlijks een kleine drie ton binnen, terwijl hondenbezitters daarvan slechts zo'n 125.000 euro terugzien.
De gemeente verdient eraan en dat zit raadslid Johan Baks van BurgerBelangen Soest-Soesterberg al jaren dwars. Toen de begroting van Soest gisteravond op de agenda stond diende hij met de fracties van CDA, Partij Ons Soesterberg en D66 een wijzigingsvoorstel in om de hondenbelasting voortaan kostendekkend te maken.

Hondenkar

"Hondenbelasting is feitelijk achterhaald", betoogde Baks. "Het stamt nog uit de tijd van de hondenkar, die door de overheid werd aangegrepen om een soort transportbelasting te heffen." Volgens Baks is het onrechtvaardig dat hondenbezitters meer bijdragen aan de gemeentekas dan mensen zonder hond, en dat in een tijd waarin veel inwoners de kosten fors zien stijgen.
"Veel inwoners van Soest met een hond weten niet eens dat het geld in de algemene middelen belandt", viel D66-fractievoorzitter Tineke Flinterman hem bij. "Je kunt het ook een algemene belasting noemen voor mensen die toevallig een hond hebben. En controleren en innen is duur, dus het is ook nog eens een heel inefficiënte belasting."

Financiële aderlating

Wethouder Financiën Liesa van Aalst (VVD) riep de raad op om de jaarlijks terugkerende discussie over de omstreden belasting nu eens in het voorjaar te voeren, wanneer de begroting voor het komende jaar wordt voorbereid. Fractievoorzitter Jan Paauw van Gemeentebelangen Groen Soest vroeg daarop eveneens aan de raad om de belasting voorlopig nog in stand te houden. "Het nadeel van dit amendement is dat het een grote financiële aderlating betekent voor de komende jaren", zei hij. Paauw stelde daarom voor om in maart een weloverwogen besluit over afschaffen te nemen en niet "even gauw" de belasting te verlagen.
"Maar is het dan geen goed idee om vanavond al een motie in te dienen waarmee we de hondenbelasting in 2024 afschaffen?", reageerde Flinterman direct. "Dan krijgt het college ruim de tijd om zich voor te bereiden en hebben we meer dan een jaar om te bekijken hoe we het gat willen dichten."

Lasten toch nog verlaagd

Flinterman deed tijdens een schorsing liefst drie kwartier lang verwoede pogingen om andere partijen achter haar idee te krijgen, maar het lukte haar niet om een meerderheid te vinden. De voorgestelde belastingverlaging werd wel door de raad aangenomen. Alleen coalitiepartijen GGS, Soest2002 en PvdA stemden tegen.
De VVD schaarde zich wel achter de rest van de raad. Fractievoorzitter Anne Sterenberg legde uit dat haar partij vanwege afspraken binnen de coalitie niet aan de Onroerende Zaakbelasting mag tornen, en op deze manier worden voor een deel van de Soesters de lasten toch enigszins verlaagd. De hondenbelasting, nu nog ruim tachtig euro, wordt door het amendement gehalveerd.

Ander potje

Vanaf 1 januari mag de gemeente dus niet meer hondenbelasting innen dan ze aan de honden in Soest en hun baasjes uitgeeft. Het college van burgemeester en wethouders moet voor de overige 170.000 euro maar een ander potje zoeken, vindt de raad. Het besluit is een aanzet naar de discussie die waarschijnlijk in maart wordt gevoerd over het volledig afschaffen van de hondenbelasting.
Overigens werd na het stemmen over een reeks moties en amendementen de gemeentebegroting unaniem aangenomen en dat is in Soest bijzonder. Voor het eerst sinds Partij Ons Soesterberg in 2018 in de raad kwam stemde ook deze fractie voor.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.