Sinterklaas weer in het land: volop (S)intochten na corona

© RTV Utrecht
Amersfoort - Een feestelijke dag vandaag: Sinterklaas komt aan in Nederland! Na twee jaar waarin corona roet in het eten gooide en veel intochten om die reden afgelast werden, staat vandaag niks de Goedheiligman nog in de weg om zijn aankomst weer uitbundig te vieren met jong en oud.
De landelijke intocht van Sinterklaas is dit jaar in Hellevoetsluis, waar hij om 12.00 uur weer als vanouds met zijn stoomboot de haven invaart. Dit is ook live te bekijken op televisie, op NPO 3. De Sint heeft een drukke agenda, want hij maakt ook vandaag en morgen (en op een enkele plek ook nog volgende week) zijn entree in onze regio.
Wat is er zoal te doen en waar? RTV Utrecht zet een aantal intochten op een rij:

Intocht in Utrecht

Op zondag 13 november maakt Sint zijn entree in Utrecht. De optocht start om 11.30 uur op het Ledig Erf. Aansluitend gaat de vaartocht richting de Weerdsluis, alwaar het podiumprogramma start om 13.00 uur. Om 14.00 uur stapt Sint op zijn paard en komt rond 15.00 uur aan op het Domplein, waar al vanaf 12.30 uur van alles te doen is.

Sint in Amersfoort

In Amersfoort arriveert de Sint vandaag rond 12.00 uur per stoomboot in de Eemshaven en wordt aldaar ontvangen door burgemeester Lucas Bolsius. Sint en pieten nemen uitgebreid de tijd, geven handjes en delen pepernoten uit langs de Grote Koppel en de Kleine Koppel. Gezien de verwachte grote toeloop van mensen zijn er verkeersmaatregelen van kracht en is de omgeving tijdelijk voetgangersgebied.

Spannende aankomst van Sint in Zeist

Vandaag komt Sinterklaas om 12.55 uur aan in Zeist, bij het gemeentehuis. Maar er zijn ook twee boeven die proberen om de boel te saboteren… en is de sleutel gestolen? Een spannende aankomst dus in Zeist vandaag. Ook burgemeester Koos Janssen en kinderburgemeester Yehailey zijn van de partij om de Goedheiligman welkom te heten. Om 13.15 uur start Sint zijn rijtoer door het centrum van Zeist.

Muzikale intocht in Leusden

Sint en zijn pieten komen vandaag aan in Leusden. Daar start het muzikale feest bij het Huis van Leusden al om 13.00 uur, Sint zelf arriveert om 13.15 uur. Om 16.00 uur is er nog een uitzwaaishow op 't Plein in de Hamershof.

Sint in Bilthoven pas volgende week

Kinderen in gemeente De Bilt moeten nog even geduld hebben. Daar maakt Sint namelijk pas op zaterdag 19 november zijn opwachting. Burgemeester Potters zal dan samen met kinderburgemeester Renske de Goedheiligman en zijn pieten ontvangen op het gemeentehuis, van 10.00 uur tot 12.00 uur.

Pieten in Woerden

Woerden neemt afscheid van Zwarte Piet. Maar niet per direct: de komende twee sinterklaasintochten zijn ze nog welkom. Vanaf 2024 moeten alle Zwarte Pieten in de gemeente plaatsmaken voor minder donker geschminkte alternatieven, zoals roetveegpieten. Vandaag om 13.00 uur is de intocht in Woerden. Volgens de gemeente is 'zeker 60 procent' van de Pieten daar een roetveegpiet. Over twee jaar moet dat dus 100 procent zijn.

Glutenvrije Piet in de regio

In 16 gemeenten in onze provincie loopt dit jaar een Glutenvrije Piet mee tijdens de intocht van Sinterklaas. Deze speciale Piet is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging. De Pieten voorzien kinderen met een glutenallergie van kruidnoten zonder gluten. Als de kinderen een speciale kleurplaat downloaden via de stichting en deze kleurplaat omhoog houden tijdens de intocht, dan weet Glutenvrije Piet bij wie hij moet zijn.
En dan rest ons nu, beste lezers, beste mensen,
U een gezellige intocht en mooie Sinterklaastijd toe te wensen.
Wellicht wendt u binnenkort ook pen en papier eens aan tijdens het kauwen op een pepernoot,
Voor het schrijven van rijmelarij met kwinkslag en misschien ook serieuze noot.
Een tijd van presentjes, gezette schoentjes, pepernoten en een goed humeur,
Van liedjes zingen, over daken klimmen en bonzen op de voordeur.
En voorts ook oprecht te genieten van het onvolprezen feit,
Dat Sint dit jaar, als vanouds, corona-vrij ons landje binnenrijdt!

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.