Studenten op de Uithof tegen de muur door hoge energierekening: 'Het is gewoon onrechtvaardig'

© RTV Utrecht
Utrecht - Studenten die op de Uithof in Utrecht wonen hebben geen idee hoe lang ze nog kunnen blijven. Vanaf januari wordt de energierekening namelijk vijf keer hoger en niet iedereen kan dat betalen. Nienke is één van de studenten die geen idee heeft waar ze naartoe moet: "We hebben geen zekerheid, ik weet écht niet wat ik moet doen."

Geen compensatieregelingen

Dat de energierekening plotseling zo hard stijgt, komt doordat de studenten aangesloten zijn op blokverwarming. Dat houdt in dat iedereen één gezamenlijke energiemeter deelt. Daardoor kunnen de bewoners geen aanspraak maken op compensatieregelingen, want een eigen contract hebben ze dus niet.
"De energierekening zit verwerkt in de servicekosten van de huur", legt Nienke uit. "Die is nu 25 euro per maand, maar vanaf januari is dat 125 euro per maand." Doordat de energierekening bij de servicekosten zit, hebben de studenten ook geen recht op extra huurtoeslag.

'Met stoom en kokend water'

Dat het bij een energierekening van 125 euro blijft is overigens ook niet zeker. "De SSH kan het maar zo verhogen, we weten het gewoon niet", vertelt Nienke. Of de kosten nog hoger worden, hangt af van wat de gasprijs gaat doen deze winter.
Het kabinet is bezig met een regeling voor mensen die aangesloten zijn op blokverwarming, maar het is niet zeker of die op tijd komt. Het eerder aangekondigde prijsplafond komt nu namelijk nog maar amper van de grond, gaf minister Jetten tijdens een debat toe: "Dit prijsplafond komt ook met stoom en kokend water van de grond. We proberen allemaal het goede te doen en het plafond op 1 januari te laten ingaan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.