Bouw scholencomplex Montfoort feestelijk van start, maar buurt blijft zich verzetten: 'Ik ga door tot het bittere end'

© RTV Utrecht / Hester Ramaker
Montfoort - Onder luid gejuich van zeshonderd kinderen en vuurwerk is in Montfoort vandaag de eerste paal geslagen van het nieuwe scholencomplex. In het complex moeten drie basisscholen (Hobbitstee, de Howiblo en de Graaf Jan van Montfoort) en een kinderopvang komen die nu nog in sterk verouderde gebouwen zitten. Er is jarenlang discussie geweest over met name de locatie van de nieuwe school. Wethouder Kees van Dalen (CDA) is blij dat er nu eindelijk is gestart met de bouw. "Dit is een feestelijk moment, een mooie toekomst voor de drie scholen. We hebben er zin in."
Maar terwijl de wethouder niet kan wachten tot het scholencomplex er staat, is de buurt rondom de bouwput aan de Parklaan minder enthousiast. "Ik ben gewoon boos", zegt buurtbewoner Patricia Aschman. "De gemeente houdt de beloftes niet, de wethouder reageert niet. Alles blijft stil. We hebben negen participatiebijeenkomsten gehad waar gewoon niet naar ons geluisterd is."

Verkeerschaos

Aschman en haar medebuurtgenoten vrezen vooral voor veel meer verkeer en chaotische situaties doordat ouders hun kinderen met de auto afzetten. "Het interesseert ze gewoon niet", vervolgt Aschman haar tirade. "Het verkeer en het parkeren is nog niet geregeld. Wij als bewoners voelen ons gewoon niet gehoord." Ze krijgt bijval van andere omwonenden. "We willen gewoon weten waar we aan toe zijn. Er worden beloftes gedaan, maar niets zwart op wit. Dat zorgt voor onrust."
Bouw scholencomplex Montfoort feestelijk van start, maar buurt blijft zich verzetten
Kan de wethouder op deze feestelijke maar regenachtige dag de zorgen wegnemen? "Ik maak mij geen zorgen over de invulling die we met elkaar gaan maken, het complex is over een jaar klaar. We hebben die tijd nog om ook met omwonenden te praten. Ik heb genoeg ervaring met bouwprojecten om te weten dat er nooit 100 procent tevredenheid is, ook in de buurt niet." Wanneer er voor omwonenden duidelijkheid komt? "Dat hangt af van hoe de plannen er exact uit gaan zien. Binnen afzienbare wordt dat duidelijk. Dat gaat goed komen."

Bouwstop

Ondertussen zijn de buurtbewoners daar niet van overtuigd. Zij willen een bouwstop. Aschman: "Voor die kinderen snap ik dat er een nieuw gebouw moet komen, maar dit is niet de locatie daarvoor. Het past gewoon niet in de omgeving." Het complex zou wat de buurt betreft op een andere locatie moeten komen. Iets waar de huidige wethouder Rob Jonkers (LokaalMontfoort) eerder ook van overtuigd was. Maar na zijn aantreden als wethouder kreeg Jonkers een 'kijkje in de boeken' en moest hij concluderen dat nu nog wisselen van locatie de gemeente zomaar 5 miljoen euro kon kosten. Het is dus duidelijk dat de school op deze locatie moet komen.

Naar de rechter

De buurt is een rechtszaak begonnen tegen de gemeente om de bouw van het complex aan de Parklaan te stoppen. "24 november ga ik naar de rechtbank in Utrecht en dan ga ik daar m'n bezwaren indienen. Dan ga ik de rechter vragen om de bouw te stoppen tot de uitspraak van de Raad van State is geweest, volgend jaar. Ik heb daar vertrouwen in, want er zijn gewoon een hoop dingen fout gegaan."
Ondertussen gaat de bouw van het complex vandaag gewoon vrolijk door. De eerste graafmachines rijden af en aan om het terrein bouwklaar te maken. Ook wethouder Van Dalen maakt zich geen zorgen: "We hebben alles afgewogen en besloten de bouw toch door te laten gaan omdat we denken dat het klopt en het dus goedkomt."
De gemeente is nu aan zet om de kloof met de inwoners te dichten.

Later op de dag was portefeuillehouder Rob Jonkers beschikbaar voor commentaar. Hij laat het volgende weten:

"Ik weet dat er zorgen zijn en de komende periode leggen we de focus dan ook op die verkeersinrichting. Als er rechtszaken lopen is het gebruikelijk dat het college zich een beetje op de achtergrond houdt maar we hebben niet stilgezeten. Ik ben niet verantwoordelijk voor wat er in het verleden is gebeurd maar wel voor hoe we het de komende tijd aanpakken. We gaan meerdere bijeenkomsten organiseren, we hebben zo'n vier knelpunten in kaart waarover we met de klankbordgroep willen praten. We schakelen Veilig Verkeer Nederland in om met ons naar de situaties te kijken. Die zijn complex maar we gaan ze zo veilig mogelijk maken. We starten binnenkort met die gesprekken en we hopen in het eerste kwartaal van 2023 met een plan te komen. De inwoners krijgen alle gelegenheid om hun zorgen in te brengen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.