Dag van de Binnenvaart: Jasper is kapitein van een cruiseschip en is om de maand vier weken vrij

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Normaal gesproken vaart het 135 meter lange cruiseschip Viking Hervor elke nacht over de Rijn tussen Amsterdam en Bazel, maar voor de Dag van de Binnenvaart ligt het schip even voor anker in Utrecht. Kapitein Jasper Schuttevaar verwelkomt nieuwsgierige bezoekers.
"We zitten nu aan het einde van het seizoen en het was een groot succes. We waren constant volgeboekt. En dat is fijn want we hebben heel lang stilgelegen tijdens de pandemie. Onze gasten komen voornamelijk uit de Verenigde Staten. Een cruise over de Rijn is een ideale manier om Europa te leren kennen. Elke dag ben je in een andere stad. Eigenlijk is dit gewoon een varend hotel."

Mooie baan

Een baan in de binnenvaart is geen standaard 9 tot 5 klus. Jasper werkt vier weken aan boord en is daarna vier weken vrij. "Sommige mensen doen twee om twee. Maar ik doe graag vier om vier. Dan heb je eigenlijk om de vier weken een flinke vakantie. Dan voel je je ook echt vrij. Het is echt een mooie baan."
Terwijl er op een tanker of op een beunschip zo'n zes mensen werken, zijn dat er op een cruiseschip zoals Hervor 52 mensen. Daarvan zijn negen mensen verantwoordelijk voor het laten varen van het schip en de rest werkt in de horeca.
"Zoals in elke sector staat de binnenvaart ook te springen om personeel", vertelt Karel Uyldert van Wereld van de Binnenvaart, die deze dag organiseert. "En het mooie is dat je hier ook een mooi salaris verdient. Je hebt een mbo-opleiding nodig, maar je verdient een hbo-salaris. Daarnaast heb je geen kosten wanneer je aan boord bent en heb je ook maar weinig kans om je geld uit te geven. Dat betekent dat je erg veel van je salaris overhoudt voor wanneer je thuis bent."

Druk op het Amsterdam-Rijnkanaal

Wie wel eens langs het water loopt ziet al snel dat het erg druk is op het Amsterdam-Rijnkanaal. Nu het weer kouder wordt, zie je niet zoveel cruiseschepen meer. Maar tankers, schepen voor droge lading en duw-en sleepboten varen constant voorbij.
"Het Amsterdam-Rijnkanaal is voor de scheepvaart even belangrijk als de A2 en de A12 bij elkaar", vertelt Karel Uyldert. "Maar gelukkig is er nog ruimte genoeg. Zo kwam er net een containerschip voorbij varen met daarop een paar honderd containers. Eén zo'n schip zorgt dus voor honderden vrachtwagens minder op de weg. Om de druk van het Nederlandse wegennet te halen, zou het goed zijn om meer via het water te vervoeren."

Mooiste bestemmingen

Door zijn baan als kapitein, komt Jasper Schuttevaar op allerlei prachtige plekken. Daarom weet hij als geen ander waar je in Europa leuk vakantie kan vieren.
"Wenen is echt prachtig. En het parlementsgebouw van Boedapest verveelt nooit. Dat is heel erg mooi. Maar ik vind Belgrado de leukste bestemming. Je kan daar heel lekker eten en het is niet duur. Belgrado staat ook bekend om het wilde nachtleven. En als je dan via de Donau in het donker de stad binnenvaart, dan zie je mensen feest vieren in de clubs aan het water. Dat is echt bijzonder. Het is geen standaard vakantiebestemming. Maar ik kan hem aanraden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.