Zorgen om personeelstekorten kinderopvang bij werkende ouders

© RTV Utrecht
Provincie - Geen zwartboek, maar een Gouden Boek. Daarmee vragen vakbond FNV en de Stichting Voor Werkende Ouders (SVWO) vandaag in Den Haag aandacht voor het nijpende personeelstekort in de kinderopvang. "Maar liefst 71 procent van de ouders ervaart al negatieve gevolgen."
Het Gouden Boek moet de waarde laten zien die de kinderopvang heeft. "Maar het is ook een beetje aan hartenkreet vanuit de ouders", vertelt Marjet Winsemius van SVWO. Uit onderzoek van de stichting blijkt dat 71 procent van de ouders al negatieve gevolgen ervaart door het personeelstekort, en dat bijna 30 procent al heeft moeten besluiten om werktijden aan te passen.
Bovendien maken de ouders zich volgens de stichting zorgen over de kwaliteit van de opvang. "Dat zie je ook aan de reacties van ouders", zegt Winsemius. SVOW onderzoekt regelmatig wat ouders van de kinderopvang vinden. "In 2018 gaven ze nog een 7,8 voor de dagopvang en dat gaat nu richting de 6,5. Daar zitten gewoon echt grote verschillen tussen." Ook maken de ouders zich zorgen om de veiligheid door de vele personeelswisselingen en de druk op de medewerkers.

Dat ouders meer betalen is logisch

De oplossing is tweeledig, stap één is meer geld. "Het moet aantrekkelijker zijn om in de sector te werken", aldus Winsemius. "Maar dat zit hem ook in de werkdrukverlichting, want er zijn heel veel administratieve processen die we echt wel anders kunnen aanpakken. Ik heb als ouder liever dat je bezig bent met mijn kind dan met de administratie."
Tekort aan personeel, stevige inflatie, stijgende energieprijzen en dan moeten medewerkers ook nog meer verdienen. Winsemius: "Dat betekent ook dat de prijs van de kinderopvang omhoog gaat, dat is dan logisch. Dan betalen ouders meer, dat zien we ook in 2023."
Uiteindelijk wordt in 2025 de kinderopvang voor iedereen bijna helemaal gratis. Dat vindt FNV een stap in de goede richting. "Dit zou alleen voor alle kinderen en ouders moeten zijn, en niet alleen werkende ouders zoals het nu in de plannen van het kabinet staat."
Ouders spreken hun zorgen uit in het Gouden Boek van FNV en SVWO, maar laten ook de mooie kanten van de kinderopvang zien. Winsemius noemt het verhaal van een moeder uit het boek als voorbeeld. "Die zegt: mijn kind komt altijd terug als floddertje. Dan zit ze weer onder de penseelstreken of onder het zand. Dat is toch gewoon fantastisch. En ze bieden niet eens hun excuses aan, die professionals. Want ze zeggen: dan heb je toch een topdag gehad? Hoe smeriger, hoe beter."
In Utrecht is Wakker op Radio M Utrecht vertelt Marjet Winsemius over het Gouden Boek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.