Coke, drank en prostituees: 68-jarige kringloopmedewerker verduisterde kwart miljoen

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Baarn - Een administratief medewerker van het kringloopcentrum Baarn-Bunschoten heeft in vijf jaar tijd ruim 250.000 duizend euro van zijn werkgever verduisterd. Daarmee bekostigde hij zijn verslaving aan sekswerkers, cocaïne en drank. Dat verklaarde de 68-jarige, wat saai ogende, man uit Baarn vandaag zelf in de Utrechtse rechtbank.
Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, betaalt hij het hele verduisterde bedrag aan het kringloopcentrum terug. Daarnaast eist de officier van justitie 180 uur taakstraf en een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 7 maanden.

Pakken en wegpoetsen

De verduistering werd twee jaar geleden ontdekt door een boekhouder die de financiële administratie controleerde van het kringloopcentrum, met winkels in Baarn, Bunschoten en Nijkerk. Hij zag dat er vanaf 2015 structureel mee was gerommeld. Dat ging om steeds grotere bedragen.
"Fysiek pakken en op papier wegpoetsen", noemde de boekhouder het. Toen de verdachte over de onregelmatigheden in de boekhouding door de directeur werd aangesproken, zou hij gelijk hebben bekend. Onderzoek door een bedrijfsrecherchebureau legde de omvang van de verduistering bloot.
Ik voelde er natuurlijk wel ongemak bij, maar dat is de strijd van het verslaafd zijn. Het is gewoon jatten geweest.
68-jarige verdachte

3 gram coke per keer

De verdachte leefde in een waas toen hij begon met het achterover drukken van steeds grotere bedragen. Na het faillissement van zijn eigen bedrijf was hij bij het kringloopcentrum gaan werken. Om stress af te reageren had hij een seksclub bezocht en zou een prostituee hem voor het eerst cocaïne hebben gegeven.
"Ik raakte verslaafd aan vrouwen, cocaïne en drank", zei de grote, gezette verdachte met gebogen schouders tegen de rechters. Tijdens zijn frequente bezoek aan een prostituee snoof hij grote hoeveelheden coke; wel 3 tot 4 gram per keer. Ja, hij had zich natuurlijk geregeld afgevraagd waar hij mee bezig was. "Maar de drang naar cocaïne is te sterk. Ik leefde eigenlijk twee levens."

Gelegenheid maakt de dief

"Gelegenheid maakt de dief", merkte de advocaat van de verdachte op. De boekhouding zou een puinhoop zijn geweest toen haar cliënt bij de kringloop in dienst kwam. En de controle op de financiële administratie was gebrekkig. Het viel dan ook niemand op dat er ruim 50.000 euro per jaar verdween.
Eerst verdoezelde hij kleine bedragen uit de kas. Daarna begon hij met grotere bedragen te knoeien. Hij verduisterde hele omzetten en verhulde dat in de boeken. "Er gaat ook zoveel geld om in de kringloop", merkte hij op. "Ik voelde er natuurlijk wel ongemak bij, maar dat is de strijd van het verslaafd zijn. Het is gewoon jatten geweest."

Boetedoening

In de rechtbank verklaarde de verdachte dat hij enorm spijt van zijn daden heeft. Hij heeft ten overstaan van de hele geloofsgemeente boete gedaan in de kerk en liet zich vrijwillig voor zijn verslavingen behandelen bij een christelijke GGZ-instelling. Daar werd echter ook een gebrek aan schuldbesef geconstateerd.
Volgens de reclassering is er een behoorlijke kans dat de man opnieuw in de fout gaat. Het OM eist daarom, naast een taakstraf, een voorwaardelijke gevangenisstraf van 7 maanden met een proeftijd van 3 jaar. De officier wil dat hij zich in een kliniek verder laat behandelen voor zijn problemen.
Daarnaast zou de man met behulp van een bewindvoerder moeten meewerken aan schuldhulpverlening. Hij moet het gehele verduisterde bedrag plus onkosten terugbetalen. Daarnaast heeft hij nog zeker 175.000 euro aan andere schulden uitstaan.
Ik heb nog niets terugbetaald, dat kan ik niet. Ik heb alleen AOW.
verdachte

Schaamte

De advocaat van de man kon zich grotendeels vinden in de strafeis van het OM. Ze vroeg de rechtbank alleen om haar cliënt geen schadevergoedingsmaatregel op te leggen. Als je in gebreke blijft om het geld af te betalen, ga je alsnog de cel in maar blijft de schuld staan.
"Ik schaam me diep, weet niet hoe ik hiertoe gekomen ben', zei de verdachte zelf. Hij had aangeboden om het gestolen geld te vergoeden met werkzaamheden voor de kringloop. Maar daar had de stichting geen zin in. "Ik heb nog niets terugbetaald, dat kan ik niet. Ik heb alleen AOW", verzuchte hij.
Over twee weken wordt duidelijk welke straf de man uit Baarn krijgt. De rechtbank doet op woensdag 30 november uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.