Gasleidingen in Maarssen na meerdere lekkages eindelijk vervangen: 'We hoeven niet meer bang te zijn'

Maarssen - Maandenlang leefden bewoners van de Schippersgracht in Maarssen in angst. Vandaag konden ze eindelijk opgelucht ademhalen: de gasleidingen zijn vervangen.
Ruim een jaar waren er werkzaamheden aan en rondom de gracht, vanaf februari ontstonden daar regelmatig gaslekken. Meerdere mensen werden onwel en bewoners moesten een paar keer door de brandweer worden geëvacueerd vanwege mogelijk gevaar.
Zó worden lekkende gasleidingen in Maarssen vervangen
Bewoner Daam-Martijn van Holst is opgelucht. Vanochtend stonden medewerkers van Stedin voor zijn deur om de leidingen te vervangen. Een van de monteurs laat de oude en de nieuwe leidingen zien en legt uit dat het vooral om de soldeerverbindingen en de oude plugkranen ging. "De nieuwe leidingen gaan aan één stuk door naar de meter en de hoofdkraan, er zitten geen verbindingen meer tussen de leidingen zodat alles weer veilig is."

Oorzaak onduidelijk

Maandenlang heeft Van Holst samen met een aantal andere bewoners tevergeefs aan de bel getrokken omdat het niet veilig zou zijn. Hij is meerdere malen geëvacueerd, de brandweer stond een paar keer op de stoep en hij leefde voortdurend in onzekerheid omdat hij niet wist of het probleem was opgelost. Want hoe de lekken zijn ontstaan is nog steeds onduidelijk.
© Daam-Martijn van Holst
De bewoners denken dat het onder andere aan het zware verkeer ligt dat over de gracht reed. "Het zand was nog niet aangeklonken maar dikke auto's reden over de weg waardoor het zand de gasleidingen naar beneden drukte waardoor ze gingen knappen," denkt Van Holst.
Projectleider Lex Kemper liet eerder weten daar anders over te denken en wees naar de ingewikkelde ondergrondse constructie als de oorzaak. Naast de gasleidingen en riolering liggen er tegenwoordig ook trekstangen om de kadewand te ondersteunen. Onder de weg ligt gemalen puin. Gasleidingen mogen niet in puin liggen, want dat verhoogt het risico op gaslekken.
© RTV Utrecht
Voor Kemper was er geen reden tot paniek. Volgens hem speelden de problemen vooral buiten. Daar is Van Holst het niet mee eens: "Ik heb al meerdere keren mijn huis moeten verlaten." Ook bewoner Ron Peeters gelooft het niet: "Natuurlijk is het onveilig. Geëvacueerd worden door de brandweer gebeurt niet zomaar."

Bijna klaar

Stedin laat weten dat de leidingen van drie woningen aan de Schippersgracht nog moeten worden vervangen. Het bedrijf zal contact met die bewoners opnemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.