Utrechtse hoogleraar wil de klimaatcrisis bezweren met beleggingen en investeringen

Driebergen - Hoe zijn de klimaatcrisis, het biodiversiteitsverlies en de ongelijkheid in de wereld aan te pakken? Volgens hoogleraar Johan Schot van de Universiteit Utrecht is het antwoord op die vraag simpel: door te beleggen. Investeringen komen nu nog te vaak vervuilende industrieën ten goede. Vandaag presenteert hij een Transformatieve Investeringsfilosofie, een onderzoek naar kansen voor beleggers die een schonere wereld voor zich zien.
Beleggen voor duurzaamheid
Schot heeft samen met grote investeerders gekeken waar kansen liggen voor meer duurzame investeringen en pleit voor systeemverandering. "Heel simpel: veel investeringen gaan over het optimaliseren van het huidige systeem, in plaats van het ondersteunen van een nieuw systeem. Kijk bijvoorbeeld naar energie. We moeten volop inzetten op nieuwe energiebronnen."
Ook haalt hoogleraar Schot het voorbeeld van de landbouw aan. De discussie over stikstof wordt volgens hem op een verkeerde manier gevoerd. "We hebben een hele intensieve landbouw die op allerlei manieren vervuilend is. Dus we moeten naar een alternatieve landbouw. De discussie van nu gaat teveel over de kaartjes en noem maar op. Maar eigenlijk moeten we een transitie doormaken naar een andere landbouw. Dan kunnen boeren ook blijven boeren."
In Driebergen bij de Triodos Bank denken ze iedere dag na over groene en duurzame investeringen. Hans Stegeman is econoom en investeringsstrateeg bij de bank en legt de moeilijkheden uit die er zijn. "Een normale belegging, dat kan van alles zijn, dat is een doorsnede van de economie. Omdat een groot deel van de economie niet duurzaam is, de beleggingen dat ook niet zijn." Stegeman ziet dat het moeilijk is voor andere financiële instellingen om duurzame beleggingen aan te prijzen. "Zelf snap ik dat niet, ik denk dat het een keuze is."
Johan Schot op zijn werkplek.
Johan Schot op zijn werkplek. © RTV Utrecht
Zeker op de lange termijn denkt de econoom dat een duurzame belegging verstandig is. "Het hangt er altijd vanaf wat de wereldeconomie is. En dan kan het voor je eigen portemonnee beter zijn om in de olie te stappen, dat is dan niet beter voor de wereld. Iedereen mag zijn eigen keuzes maken maar als ik voor de langere termijn ga beleggen en ik zie wat er in de wereld gebeurt lijkt mij dat vrij onverstandig."

Klimaattop in Egypte

Minister Sigrid Kaag (D66) zei vorige week op de klimaattop in Egypte ook dat het grote geld nodig is om de klimaatdoelen te halen. Tegen de NOS zei ze: "Zonder het grote geld, echt geld, serieuze financiële keuzes, zullen we de doelen niet halen." De minister bedoelt investeringen.
Transitie is het woord dat terugkeert in het gesprek met Johan Schot. "We moeten wel, want we gaan tegen een muur oplopen." Zijn onderzoek is slecht een begin, Schot wil nu een 'lab' starten om de manier van investeren dat nu op papier staat, ook in de praktijk te brengen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.