Provinciale Staten in Utrecht ook niet blij met opkopen boerderijen

De A27, in Amelisweerd
De A27, in Amelisweerd © RTV Utrecht / Bas Teunissen
Utrecht - Ook de Utrechtse provinciale politiek is niet te spreken over het opkopen van boerderijen door het Rijk, waarmee stikstofruimte vrijkomt voor de verbreding van de A27. Volgens een meerderheid in de Provinciale Staten is dat niet volgens de afspraken.
Eerder lieten Gelderse Statenleden al weten dat ze desnoods dwars gaan liggen bij het intrekken van de stikstofvergunningen. Ze namen vanavond in Arnhem dan ook een motie aan waarin ze het provinciebestuur oproepen niet mee te werken aan het intrekken van natuurbeschermingswetvergunningen.
Net als in Gelderland vindt een meerderheid van de provinciale partijen in Utrecht het onwenselijk dat het Rijk en andere overheidsinstanties, zoals Rijkswaterstaat, op jacht gaan naar stikstofrechten, zonder de provincies daarvan op de hoogte te stellen. Volgens de Statenleden is dat niet volgens de afspraak en ondermijnt het bovendien "het vertrouwen van betrokken partijen in een gevoelig dossier." Bovendien kunnen rechten die het Rijk claimt voor de bouw van een snelweg niet meer door de provincie zelf worden gebruikt.
Provinciale Staten roept het Utrechtse provinciebestuur nu op "met het Rijk in gesprek te gaan" en te voorkomen dat overheidsinstanties buiten de provincie om stikstofrechten opkopen. Verder moet Gedeputeerde Staten samen met Gelderland gaan onderzoeken of er nog iets aan gedaan kan worden. "Provinciale Staten verzoekt het college om te onderzoeken met de Provincie Gelderland wat de mogelijkheden zijn om stikstofvergunningen niet in te trekken als uiterste middel om ongewenste ontwikkelingen tegen te houden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.