Provincie is het unaniem eens: vriendschapsrelatie met Chinese Guangdong wordt verbroken

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - De provincie Utrecht neemt definitief afscheid van de vriendschapsrelatie met de Chinese provincie Guangdong. Hiermee stemde de Provinciale Staten woensdag unaniem in. In het aangenomen voorstel staat dat dit te maken heeft met de mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoeren en de spanningen tussen China en het Westen.
De spanningen tussen China en het Westen nemen toe, onder meer rondom mensenrechten, maatschappelijk verantwoord ondernemen en internetveiligheid, ziet de provincie. "De surveillancemaatschappij die China is lijkt steeds meet grip te krijgen op de bevolking, met alle gevolgen van dien", zegt Statenlid Marijke de Jong van GroenLinks.
De PvdA wil al langer dat de vriendschapsband stopt. Statenlid Marieke Lejeune-Koster van de partij: "Wij vinden het niet acceptabel om bevriend te zijn met een provincie van een land dat mensenrechten niet respecteert en een deel van de eigen bevolking onderdrukt." Zij noemt de vriendschapsband "een belangrijk diplomatiek instrument wat strategisch wordt ingezet en onderdeel is van de machtspolitiek".
De VVD wilde de vriendschapsband voorheen wél behouden, maar is mede door de oorlog in Oekraïne van gedachten veranderd. Satenlid Arhur Kocken van de VVD: "Op het moment dat je bevriend bent met Poetin klopt er iets niet, dat was voor ons de aanleiding om te zeggen: stop ermee."
Utrecht neemt het feit dat de provincie geen vriendschappen met andere plekken op de wereld heeft ook mee in haar besluit. Het aangaan en onderhouden van vriendschapsbanden past niet meer bij deze tijd en het veranderde beleid, staat in het aangenomen voorstel.

Behouden of verbreken

In de afgelopen jaren werden er meerdere moties en amendementen over het verbreken van de vriendschapsrelatie verworpen. In 2020 wilde het college, na evaluatie van de vriendschapsband, de relatie nog behouden. Inmiddels denkt de Provinciale Staten hier dus anders over is er besloten om de relatie te verbreken. Ook in andere provincies speelt dit vraagstuk, zo verbrak de provincie Noord-Holland de relatie met de provincie Shandong al.
De vriendschap tussen Utrecht en Guangdong begon in 1995, inmiddels ruim 25 jaar geleden. Dit volgens de provincie vanuit een "geopolitieke wens vanuit het ministerie van Buitenlandse zaken". De vriendschapsrelatie heeft in die tijd wel wat opgeleverd, vindt de provincie. De samenwerking zou Utrechtse organisaties namelijk de kans hebben geboden om banden op te bouwen met Chinese partijen die er anders niet waren gekomen. Bijvoorbeeld onder scholen zouden er goede samenwerkingen zijn geweest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.