Tekort aan personeel kinderopvang blijft maar stijgen, aantal openstaande vacatures verdubbeld

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Het tekort aan personeel in de kinderopvang blijft in de provincie Utrecht onverminderd groot. Op dit moment worden er 449 medewerkers gezocht voor bso's en crèches. Ten opzichte van het tweede kwartaal 2021 is deze vraag verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van het UWV dat regelmatig cijfers over de arbeidsmarkt publiceert.
Het aantal WW’ers binnen de kinderopvang is daarentegen het afgelopen jaar gedaald met 23 procent. Dat betekent dat er ook minder kinderopvangmedewerkers met een werkloosheidsuitkering thuiszitten, die de openstaande vacatures zouden kunnen opvangen.
De personeelstekorten binnen de kinderopvang veroorzaken problemen in de uitvoering, maar het beïnvloedt ook de tekorten in andere sectoren. Want soms kunnen ouders (nog) niet werken, of minder uren werken dan ze zouden willen, omdat er niet voldoende kinderopvang beschikbaar is. Afgelopen week nog luidde vakbond FNV en de Stichting Voor Werkende Ouders (SVWO) de noodklok over de staat van de kinderopvang. Ze zien de kwaliteit van de opvang en het nijpende personeelstekort als een groot probleem.
In 2025 moet de kinderopvang voor het grootste gedeelte gratis worden. Stichting BOinK (Belangenvereniging van ouders in de kinderopvang) vraagt zich af of dat met het huidige beleid en personeelstekort wel realistisch is. De stichting pleit daarom voor verkorting van het aantal opvanguren en een betere verdeling van de schaarste.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.