Drie keer levenslang in MH17-proces: 'Een emotionele dag'

Piet Ploeg na de uitspraak voor de camera van de NOS.
Piet Ploeg na de uitspraak voor de camera van de NOS. © NOS
Provincie Utrecht - Drie van de vier MH17-verdachten zijn veroordeeld tot levenslang. De rechter acht hen schuldig aan het neerschieten van het vliegtuig met 298 doden tot gevolg. Onder toeziend oog van vele nabestaanden en (internationale) media werd de vierde verdachte vandaag vrijgesproken. Nabestaanden laten in een eerste reactie weten opgelucht te zijn dat de uitspraak er is.
De Russen Igor Girkin en Sergej Doebinski en de Oekraïner Leonid Chartsjenko moeten van de Nederlandse rechter levenslang de cel in. De kans dat dat ook daadwerkelijk gebeurt lijkt klein: ze zitten momenteel in Rusland en dat land weigert hen uit te leveren. De vierde verdachte, de Rus Oleg Poelatov, is vrijgesproken. Zijn rol bij het neerhalen van MH17 is niet voldoende bewezen, vindt de rechter.
Het toestel van Malaysia Airlines werd in juli 2014 neergeschoten boven Oost-Oekraïne. Dat gebied was destijds in handen van pro-Russische rebellen. Alle 298 inzittenden vonden de dood. 193 inzittenden hadden de Nederlandse nationaliteit, sommigen van hen kwamen uit onze provincie.
Ik ben heel blij dat er recht is gesproken. Het is voor ons bovendien heel belangrijk dat de rol van Rusland is vastgesteld.
Nabestaande Piet Ploeg uit Maarssen
Piet Ploeg uit Maarssen verloor zijn broer, schoonzus en neefje bij de aanslag. De voormalig wethouder van de gemeente Stichtse Vecht werd voorzitter van Stichting Vliegramp MH17, die nabestaanden helpt en hun belangen behartigt. Ploeg vond vandaag 'een emotionele dag'. "Ik ben heel blij dat er recht is gesproken. Het is voor ons bovendien heel belangrijk dat de rol van Rusland is vastgesteld."
Ploeg is blij dat de drie verdachten levenslang hebben gekregen. "De drie hoogsten in rang kregen het zwaarste oordeel van de rechtbank. De waarheid is vastgesteld door een onpartijdige en onafhankelijke rechtbank. Ik denk dat dat heel belangrijk is voor nabestaanden, maar ook in internationaal opzicht."

De veroordeelden

Op het moment van de ramp vochten in het gebied door Rusland gesteunde rebellen tegen het Oekraïense leger. Igor Girkin (51) was minister van Defensie in rebellenrepubliek Donetsk. Hij stuurde eenheden aan en hield contact met Rusland. Sergej Doebinski (60) was het hoofd van de inlichtingendienst in Donetsk. Oekraïner Leonid Chartsjenko (50) was commandant van de strijdende rebellen.
De verdachten werkten volgens de rechter nauw samen om de Buk-raketinstallatie vanuit Rusland naar het rebellengebied te krijgen en weer af te voeren. Ze drukten niet zelf op de knop, maar drie van hen worden door de rechtbank toch verantwoordelijk gehouden voor het neerschieten van vlucht MH17 vanwege hun sturende militaire rol en bewuste samenwerking met als doel een vliegtuig neer te schieten.
Premier Rutte is net als Ploeg tevreden met de uitspraak. "Met het vonnis zijn we een stap dichterbij gekomen in waarheidsvinding en gerechtigheid voor de slachtoffers en de nabestaanden." Ook het koningshuis heeft gereageerd. "Uw verdriet blijft altijd voelbaar", twitteren Willem-Alexander en Máxima richting nabestaanden van de MH17-ramp.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.