Tineke Schouten denkt nog niet aan stoppen en maakt nieuwe show ‘Dubbel’

Een van de scenes uit haar nieuwe show
Een van de scenes uit haar nieuwe show © Tineke Schouten
Utrecht - Al 40 jaar staat ze non-stop in het theater met uitverkochte zalen, met haar typetjes en mooie liedjes en ze heeft het drukker dan ooit: Tineke Schouten. Nu treedt ze op met haar nieuwe show Dubbel. "Het hele leven is dubbel. Links om rechts om is het mooi, is het lelijk, daartussen zitten allemaal kleuren en facetten. Dus het gaat over het leven zelf."
Door corona kwam Tineke Schouten tot inkeer
Tineke schrijft al haar liedjes en sketches zelf. Ze stipte met haar typetjes ook maatschappelijke thema's aan, zoals in Kind bij de bushalte, een sketch over een 5 jaar oud kind dat weg wil van haar alcoholistische moeder: "Het is al een oude sketch, maar ik heb zoveel dingen geschreven die nog net zo waar zijn. Zo'n kind kom je nog steeds tegen."
Tineke zingt Kind in mij
Tineke zingt Kind in mij © Tineke Schouten
De nieuwe show gaat veel meer over Tineke's eigen leven. "De laatste vijf shows gaan meer over wat mij bezig houdt in mijn leven. Doe je het goed, doe je het fout in het leven, geef je eigen oordeel." Ook in deze show zitten weer mooie luisterliedjes, zoals Het kind in mij. Dat gaat over dat haar dromen zijn uitgekomen, maar dat ze niet meer zo zorgeloos is als toen.

'Ik zat me dood te vervelen'

Een paar jaar geleden was ze nog van plan om te stoppen na 40 jaar en 25 shows. Tijd voor het pensioen. Want ze wilde eindelijk eens tijd voor zichzelf hebben en reizen met haar man. Maar het loopt toch allemaal anders: "Anderhalf jaar eerder dan die 40 jaar kwam corona en ik merkte het eerste half jaar al dat ik me dood zat te vervelen. De eerste drie maanden vond ik heel lekker, omdat ik in 38 jaar niet gewend was een voorjaar mee te maken, dat ik gewoon 's avonds in de tuin kon blijven zitten met een wijntje. En mijn man is zijn been kwijt, het is sowieso geen man die houdt van wandelen en het theater, dus dan kunnen we maar lekker doorleven zoals we altijd hebben gedaan. Mijn man houdt van filmpjes, voetbal, boeken en van koken en ik vind het heerlijk om op het toneel te staan."
Tineke Schouten staat met haar show Dubbel op 9 en 10 december in theater Figi in Zeist, op 20 en 21 januari 2023 in De Kom in Nieuwegein, 20 mei 2023 in De Flint in Amersfoort en van 9-11 juni 2023 in de Stadsschouwburg in Utrecht.
Kijk ook de aflevering van Gouden Tijden over de jonge jaren van Tineke Schouten.

Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke donderdag rond 13.00 uur en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.