Verkeersdrempels bij onveilige 'hotspots' in woonwijken Soest

Wegwerkers bij de aanleg van een verkeersdrempel aan de Peter van den Breemerweg.
Wegwerkers bij de aanleg van een verkeersdrempel aan de Peter van den Breemerweg. © Caspar Huurdeman
Soest - Hardrijders in Soest opgepast. Wethouder Osman Suna (PvdA) heeft op tien plaatsen in de gemeente wijkbewoners laten vragen hoe zij denken over drempels in hun straat. De obstakels worden op dit moment aangelegd.
De 30-kilometerzones in Soest zijn volgens verkeerswethouder Suna 'hotspots' als het gaat om ongelukken en bijna-ongelukken. Om de snelheid van het verkeer te verlagen wordt op acht van de tien plaatsen een verkeersdrempel geplaatst. De kruising van de drukke Koninginnelaan met de Korteweg wordt verhoogd, waardoor er een zogenoemd 'kruispuntplateau' ontstaat.

Top-10

De verkeersmaatregelen passen in de aanpak 'Te hard rijden' die Soest sinds 2019 voert. Om wegen in de gemeente veiliger te maken zou een aantal daarvan opnieuw ingericht moeten worden, maar volgens de planning zijn ze nog lang niet toe aan groot onderhoud. Om voor de top-10 aan gevaarlijke plekken in Soest toch iets te doen, heeft de gemeente via brieven voorstellen gedaan aan omwonenden om een drempel of plateau aan te leggen. De geadresseerden kregen vier weken de tijd om te reageren.
De kosten van de verkeersmaatregelen bedragen volgens wethouder Suna bij elkaar 150.000 euro. Voor de helft daarvan wil Soest aanspraak maken op een rijksbijdrage die is ingesteld om onder meer gemeentelijke wegen veiliger te maken. Bewoners van de Schoutenkampweg wezen Suna’s voorstel voor een verkeersdrempel af. Soest vraagt nu toestemming om de 7300 euro die daarvoor is aangevraagd aan een andere locatie uit te geven.

Flitspalen

Om meer snelheidsovertredingen op de 50-kilometerwegen in de gemeente te bestraffen breidt Soest ook het aantal flitspalen uit. Afgelopen zomer werd al een vaste flitskast bij de Vredehofstraat aangekondigd. Vanaf woensdag staat op de Dalweg een zogenoemde 'flexflitser'. Op de Dalweg wordt regelmatig te hard gereden. Een aanrijding op een oversteekplaats kostte daar begin dit jaar een 52-jarige vrouw het leven.
De zogenoemde flexflitser blijft twee maanden lang overtredingen registreren en gaat dan naar een andere gemeente in de regio. Na een half jaar komt hij weer terug naar Soest. De bedoeling is dat verkeersdeelnemers hun gedrag aanpassen als ze de paal zien, en dat ook blijven doen als de kast er even niet staat.
Soest telt daarnaast nog drie andere flitspalen: aan de Biltseweg, de Stadhouderslaan en de Soesterbergsestraat. Die waren afgelopen zomer tussen mei en augustus goed voor samen bijna 7500 snelheidsboetes.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.