Pakketbuurtdepots in Utrecht moeten einde maken aan vele bestelbusjes in de stad

© ANP
Utrecht - Het eerste pakketbuurtdepot van Utrecht opent volgende maand in de Dichterswijk. In plaats van pakketjes thuis te laten bezorgen kunnen bewoners hun bestelling daar ophalen. Dit moet zorgen voor minder rondrijdende bestelbusjes in de stad.
Utrecht wil de punten aan de randen van wijken of buurten plaatsen. Wethouder Eva Oosters: "We kijken natuurlijk wat de beste locatie voor zo'n punt is, zoals een plek waar je misschien op een ander moment van de dag ook moet zijn. Dit zodat het zo makkelijk mogelijk gaat " Utrecht roept hiervoor de hulp van bedrijven in. "Die hebben daar verstand van en weten hoe je zo'n plek goed kan vinden."
De depots komen naast de bestaande pakketpunten, waar bezorgers pakjes heen brengen als bewoners niet thuis zijn. "Het is en-en. De buurtdepots zorgen voor een betere verdeling over de stad." Wat hoopt Oosters daarnaast met de pakketbuurtdepots te bereiken? "Hopelijk zorgt het voor minder verkeer in de wijken en zien we niet meer vijf bestelbusjes in dezelfde straat rijden. Dat betekent minder uitstoot en dat is beter voor mens en milieu."
Het openen van de buurtdepots is onderdeel van een groter pakket. "We willen ook dat winkels hun goederen schoon laten bezorgen. Het doel is dat in 2025 de binnenstad zonder uitstoot van vervuilende stoffen bevoorraad wordt."
De depots komen op proef voor een periode van minimaal twee jaar. In die tijd bekijkt Utrecht of de pakketpunten inderdaad een uitkomst bieden. Andere wijken zoals Parkwijk, Tuinwijk en de buurt rondom Vaartsche Rijn krijgen waarschijnlijk ook snel pakketbuurtdepots.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.