Actie bij PostNL op 25 en 26 november voor een betere cao: 'We snappen dat dat vervelend is'

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Provincie Utrecht - De maat is vol voor FNV-leden bij PostNL. Hun werkgever is niet ingegaan op het ultimatum dat vannacht afliep. Daarom gaan post- en pakketmedewerkers op 25 en 26 november staken voor een betere cao.
Het is nog niet duidelijk hoe de acties er precies uit gaan zien en wat voor gevolgen dit gaat hebben. De FNV overlegt dit de komende dagen met de leden. Mariska Exalto, bestuurder FNV Post en Pakketten: "We snappen dat dat vervelend is voor iedereen die op een pakketje of post wacht, maar de werkgever is echt aan zet nu."
De FNV dacht vorige maand ook al aan acties, maar daarna deed PostNL nog een verbeterd voorstel. Dit bod was niet voldoende, vinden de vakbondsleden. Met dat voorstel zou de koopkracht achteruitgaan, kunnen veel mensen met zwaar werk niet eerder stoppen en ook zette PostNL nog steeds geen stap om de vele uitzend-pakketsorteerders in vaste dienst te nemen, zegt FNV. Exalto: "De werkgever heeft alle kans gehad om met een beter cao-bod te komen, maar ze laten het op een confrontatie aankomen."
PostNL heeft haar zakken in coronatijd goed gevuld, maar daar hebben werknemers nauwelijks iets van teruggezien, stelt Exalto. "De miljoenen zijn verdwenen in de diepe zakken van de aandeelhouders. Het enige waar de werknemers op kunnen rekenen is reorganisatie op reorganisatie. Dat is echt schandalig."
Het personeelstekort is groot, maar de post- en pakketmedewerkers lopen zich volgens FNV de benen uit hun lijf. Exalto: "Het bedrijf leunt zwaar op hun loyaliteit, maar er zijn grenzen. Zeker als je ziet dat er veel inzet en flexibiliteit verwacht wordt. Die is er ook, maar de werknemers krijgen daar onvoldoende voor terug."
PostNL laat weten op dit moment geen aanleiding te zien om het gesprek met FNV voort te zetten. De eisen van de vakbond getuigen volgens het bedrijf van "weinig realiteitszin" waarmee de vakbond een "oneerlijke verwachting tegenover collega's schept", vindt PostNL. FNV gaat volgens het postbedrijf daarmee volledig voorbij aan het feit dat PostNL moet zorgen dat het financieel gezond blijft en "bestaanszekerheid biedt aan tienduizenden collega's, nu en in de toekomst".
De huidige cao liep af op 31 maart 2022. 19.000 mensen vallen onder de cao. Daarnaast heeft het postbedrijf nog 16.000 postbezorgers in dienst, zij vallen onder een andere cao.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.