Volvo-koplampen in trek bij dieven: 'Sommige zijn 2000 euro per lamp waard'

© RTV Utrecht
De Bilt - Koplampen van het automerk Volvo zijn sinds begin deze maand opvallend in trek bij de dieven in De Bilt en Bilthoven, meldt de politie. Zeker zeven eigenaren kwamen daar zonder koplampen te zitten. Twee keer bleef het bij een poging tot diefstal. Het gaat om de onderdelen van de Volvo-types V70 en XC70. Die lampen kunnen duizenden euro's waard zijn.
En dat is goede handel voor de dieven, vertelt André Bouwman van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). "Vroeger werd een auto in zijn geheel gestolen, dat is lastiger geworden. De afgelopen jaren zien we dat dieven het daarom gericht hebben voorzien op onderdelen. Ze krijgen een boodschappenlijstje mee."
© RTV Utrecht
Schadecalculator Arnoud de Wit van ABS Van Markus Autoschade ABS in Bilthoven heeft het in ieder geval druk. "Breek me de bek niet open", begint hij het gesprek als gevraagd wordt hoeveel Volvo's er vandaag bij hem staan. Afgelopen weekend kreeg hij de eerste auto's zonder koplampen binnen en daar lijkt voorlopig nog geen einde aan te komen. De teller staat nu op twaalf. "Vandaag zijn er al vijf nieuwe binnengekomen, drie met koplampen en twee zonder."
Hoe uitgebreider de lamp, hoe duurder het is
Arnoud de Wit
© RTV Utrecht
Dat de lampen er nog waren heeft te maken dat die zijn geborgd, oftewel extra stevig zijn vastgezet. "Voor het gebruiksgemak is elke lamp met twee pennen gemonteerd, zodat klanten het zelf makkelijk kunnen vervangen. Een nadeel is dus dat je de twee pinnen ook net zo makkelijk lostrekt, wat het voor dieven ook makkelijk maakt." Daarom adviseert De Wit de eigenaren om de lampen extra goed te laten vastzetten.
© RTV Utrecht
Een lamp kan al duizenden euro's waard zijn. "De prijs is afhankelijk van het type en de onderdelen, zoals de behuizing en de elektronica. Als het om een xenonverlichting (een gasontladingslamp speciaal voor auto's) of led-lamp gaat dan is het meer waard, oplopend tot ruim 2000 euro per lamp. Hoe uitgebreider de lamp, hoe duurder het is," aldus De Wit.
Dat de onderdelen lastig te verkrijgen zijn, is waarschijnlijk ook een reden om te stelen, vermoedt hij. "De rechterlamp is nog te verkrijgen maar de linker voorlopig niet." Sommige eigenaren moeten daarom tot begin december wachten voor ze hun auto terug hebben.

Politie zoekt getuigen

De diefstal van dit type koplampen is volgens Bouwman niet nieuw, een halfjaar geleden gebeurde het ook in Nijmegen. "Het is afwachten wat de volgende plaats wordt." De politie is op zoek naar mensen die meer informatie hebben of over camerabeelden beschikken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.