Chantal helpt Sinterklaas in Amersfoort zodat 200 kinderen toch een cadeau krijgen

Chantal van Doorn (tweede van rechts)
Chantal van Doorn (tweede van rechts) © Sinterklaas Kapoentje
Amersfoort - De Sint is al een paar dagen in ons land, maar niet voor elk kind is het vanzelfsprekend dat het een cadeautje in zijn schoen vindt of dat er op 5 december een gevulde zak voor de deur staat. Chantal van Doorn uit Amersfoort brengt daar met stichting Sinterklaas Kapoentje verandering in.
Meer dan tweehonderd kinderen in de regio Amersfoort vinden dankzij haar stichting straks tóch een gevulde zak met mooie cadeaus en snoepgoed voor de deur. Dat gebeurt dit jaar alweer voor de tiende keer op rij.

Dure maand

“Het idee ontstond toen ik werkzaam was als budgetcoach”, zegt Chantal. “Ik zag gezinnen worstelen in aanloop naar de dure decembermaand. Dat is niet alleen een dure maand vanwege Sinterklaas, maar ook vanwege Kerst.”
Ze zag hartverscheurende situaties bij gezinnen waar er eigenlijk geen geld was voor cadeaus. “Sommigen zeiden tegen hun kinderen dat Sinterklaas niet bestaat. Anderen gingen zich het brood uit de mond sparen en leefden heel zuinig om een cadeau te kopen. Ook werd ervoor gekozen om dan maar een cadeau op afbetaling te kopen, maar dan kwam later natuurlijk de rekening op de mat.”
Ze besloot in actie te komen. “Als je dat van dichtbij ziet, dan denk je: als ik hier iets voor kan betekenen, dan moet ik dat zeker doen.” Inmiddels is stichting Sinterklaas Kapoentje een geoliede machine met radertjes in de hele regio Amersfoort.
“Gezinnen worden aangemeld door instanties als scholen, wijkcentra en kinderdagverblijven”, legt Chantal de werking van haar stichting uit. “Wij sturen de gezinnen dan een brief en een blanco verlanglijstje.” De kinderen mogen vervolgens op de site van een betrokken speelgoedwinkel een cadeau tot 35 euro uitkiezen.

Donateurs

De stichting koopt vervolgens de cadeautjes met geld dat door donateurs bijeen is gebracht. Het snoepgoed wordt geschonken door plaatselijke supermarkten. “Wij moeten het ook echt van de lokale ondernemers hebben”, zegt Chantal.
De cadeaus en het snoepgoed worden daarna naar MBO Amersfoort gebracht. “De studenten pakken de cadeautjes samen met het snoepgoed in en doen ook de bezorging.”
“De studenten bonzen op de deur en verstoppen zich achter een auto of een boom”, vervolgt Chantal. “Wat zij dan horen is het gejuich van kinderen, dat is fantastisch! Dat je vanuit de deuropening hoort: 'Dankjewel Sinterklaas!' Daar doe je het voor.”

Tweehonderd kinderen

De afgelopen jaren werden daardoor gemiddeld 150 tot 170 kinderen met hun droomcadeau verrast. Dit jaar verwacht Chantal met haar stichting meer dan tweehonderd kinderen van een cadeau te voorzien. “Dat is opvallend meer dan andere jaren”, zegt Chantal.
Dat zou te maken kunnen hebben met de sterk opgelopen inflatie en de dure energieprijzen. Maar kinderen hoeven niet te vrezen dat ze buiten de boot vallen. “Tot nu toe kunnen we iedereen helpen”, verzekert Chantal.
Dat komt onder meer door de trouwe donateurs, de steun van lokale ondernemers, de samenwerking met de studenten en het kleine team van vrijwilligers. Want niemand binnen de stichting wordt betaald.
Die hechte club is ook het succes van stichting Sinterklaas Kapoentje, denkt Chantal. “We hebben er wel over nagedacht om ook buiten onze regio actief te worden. Maar onze kracht is echt dat we ván regio Eemland en vóór regio Eemland zijn. Het is heel kleinschalig en heel dichtbij. Het is daardoor kneuterig en fijn.”

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.