KNMI waarschuwt voor mist in Utrecht en gladheid in het noordoosten van het land

© Caspar Huurdeman
De Bilt - Het KNMI waarschuwt voor dichte mist die tot de middag kan aanhouden. Op sommige plekken is het zicht volgens het weerinstituut in De Bilt minder dan 200 meter. Voor de provincie Utrecht is daarom code geel afgegeven, die geldt tot 12.00 uur.
Ook is er een weerswaarschuwing voor het noordoosten van het land vanwege bevriezing van sneeuwresten en natte weggedeelten . Voor de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland geldt code geel tot 09.00 uur. Op verschillende plekken zijn strooiwagens op pad gegaan. In de loop van ochtend stijgt de temperatuur en dan verdwijnt de gladheid.

Zichtwaarden

De mist blijft langer hangen en komt naast de provincie Utrecht volgens Weeronline ook voor in Flevoland, de Betuwe en delen van de Randstad. De laagste zichtwaarden zijn de afgelopen uren gemeten in Berkhout (Noord-Holland) en Lelystad met respectievelijk 111 en 130 meter. Ook in Rotterdam, De Bilt en Cabauw zijn zichtwaarden onder 200 meter gemeten.
Mistlampen aan de voorkant van de auto mogen aan bij minder dan 200 meter zicht. Het felle rode mistachterlicht mag pas aan bij zeer dichte mist, minder dan 50 meter zicht. Hier is op dit moment dus geen sprake van.

Ongelukken en file

Door ongelukken loopt het verkeer vanochtend her en der in de regio ook de nodige vertraging op. Zo stond er rond 08.00 uur een lange rij auto's stil op de A12 richting Utrecht, na een eerder ongeval bij Ede. De vertraging was daar maar liefst één uur.
Ook in Soest was het druk door een ongeval op de rotonde in de Koningsweg en de Dorresteinweg. Het verkeer richting Amersfoort raakte daardoor behoorlijk verstoord.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.