Politie en OM over de toekomst van sekswerk in Utrecht: 'Registratie van sekswerkers is van belang'

© RTV Utrecht
Utrecht - Politie en Openbaar Ministerie (OM) staan op zich positief tegenover thuiswerken voor sekswerkers of in klein groepsverband, maar dan is er wel een vorm van registratie nodig. Dat is onderdeel van de reactie van beide organisaties op het onderzoek van de commissie Sorgdrager naar de toekomst van het sekswerk in Utrecht.
Op dit moment zijn er in de stad nauwelijks werkplekken voor prostituees, behalve een paar seksclubs. De seksboten op 't Zandpad zijn er al lang niet meer en ook de raamprostitutie op de Hardebollenstraat is gesloten. Begin dit jaar is ook de tippelzone aan de Europalaan opgeheven.
Het is niet voor niets dat er regels worden gesteld aan sekswerk
Politie en Openbaar Ministerie
De commissie Sorgdrager pleit voor het organiseren van proeftuinen waar sekswerk op kleine schaal kan plaatsvinden. De politie en ook het OM willen daar graag bij betrokken worden. "Wij adviseren om vanaf de start van de proeftuinen wijkagenten, van locaties waar initiatieven gestart worden, te betrekken om zodoende al in een vroeg stadium een vertrouwensband met sekswerkers op te bouwen." Daarnaast zou er een vorm van registratie moeten zijn of een vergunningsplicht.

Mensenhandel moet je voorkomen

Die registratie is zo belangrijk om mensenhandel tegen te gaan. "Het is niet voor niets dat er regels worden gesteld aan sekswerk. Het is van belang om in ieder geval barrières op te werpen tegen misstanden en vormen van uitbuiting. We adviseren hier niet lichtvaardig mee om te gaan", aldus politie en OM.
Over het voorstel van de commissie Sorgdrager om weer een tippelzone te realiseren zijn politie en Openbaar Ministerie gereserveerd. "Een goed gefaciliteerde kleinschalige tippelzone is een veilige plek voor sekswerkers, terwijl het niet zonder reden is geweest de tippelzone te beëindigen." En als er een plek voor raamprostitutie komt dan gaat de voorkeur uit naar een kleine voorziening van maximaal 10 tot 15 ruimten.
Binnenkort wordt de toekomst van het sekswerk in Utrecht besproken door de gemeenteraadsleden en zal ook deze reactie worden meegenomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.