Lekbrug één jaar weg: achtergebleven pijlers zijn nu een vleermuizenhotel

Vianen - Liefhebbers van de oude Lekbrug moeten het al een jaar stellen zonder de iconische boogbrug over het water tussen Vianen en Nieuwegein. In dat koude weekend in november werd-ie verwijderd door Rijkswaterstaat. Wat rest zijn de pijlers, die inmiddels zijn omgetoverd tot vleermuizenhotel. "Het is een mooie herinnering aan de ijzeren dame."
Lekbrug één jaar weg: achtergebleven pijlers zijn nu een vleermuizenhotel
"Gelukkig hebben we de foto's nog." Op sociale media druipt de nostalgie van de reacties als er weer eens een foto van de 'ijzeren dame' wordt geplaatst. "Blijf het jammer vinden", schrijft de één. "Vertrouwd beeld", schrijft de ander. En weer iemand zegt de verdwenen brug nog altijd te missen als-ie vanuit Utrecht naar huis rijdt over de A2.
Ja, het was een imposante brug, herinnert ook Mark van Thiel zich. Hij kwam pas in beeld na het weekend dat de Lekbrug van z'n steunpilaren werd gelift. Aan hem de taak om van die achtergebleven steunpilaren, de zogenoemde pijlers, een blijvende herinnering aan de Lekbrug te maken in de vorm van een vleermuizenhotel.
Van buiten zie je daar weinig van. De logge, stenen pijlers staan als een huis in het water. Tot een jaar geleden droegen ze immers de vijfduizend ton wegende brug. "Zie je die spleet?", vraagt de projectleider, terwijl hij naar soort brievenbus bovenin de pijler aan de Viaanse kant wijst. "Die opening, daar moeten ze in vliegen."
Projectleider Mark van Thiel zit achter de blijvende herinnering aan de Lekbrug
Projectleider Mark van Thiel zit achter de blijvende herinnering aan de Lekbrug © RTV Utrecht / Annemarie de Wit
De pijlers lenen zich uitstekend voor vleermuizen. Van Thiel is als een van de weinigen weleens binnen geweest. "Het is een vochtige, donkere ruimte. Ideaal voor vleermuizen." In oorlogstijd zijn de pijlers vermoedelijk gebruikt als bunker, vertelt Van Thiel. "De oude waterpompen om wapens te koelen staan er nog in. Het is geweldig om te zien, een stukje geschiedenis van de brug."
Er moest nog wel wát gebeuren om het 'hotel' voor de nachtdieren perfect te maken. De muren zijn afgedicht tegen tocht, kastjes aan de muur dienen als slaapverblijven en een laag turf op de bodem moet ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid hoog blijft. En die opening? Die is net groot genoeg voor de vleermuizen, maar net te klein voor bijvoorbeeld duiven. "Daar zouden ze van schrikken."
De 'brievenbus' middenin de pijler is de ingang voor het vleermuizenverblijf
De 'brievenbus' middenin de pijler is de ingang voor het vleermuizenverblijf © RTV Utrecht / Annemarie de Wit
En dan is het nu afwachten of de vleermuizen een winterslaap in de oude pijlers van de ijzeren dame zien zitten. Naar verwachting zullen ze zich volgend jaar en het jaar erop gaan oriënteren. Rijkswaterstaat gaat waarschijnlijk een cameraatje ophangen om de mogelijke komst van de vleermuizen te monitoren. Van Thiel hoopt dat het lukt. "Een mooi stukje historie om zo te behouden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.