Extra check moet onnodige bomenkap in Amersfoort voorkomen

© RTV Utrecht
Amersfoort - Amersfoort laat een extern bedrijf voortaan een extra controle doen voordat een boom wordt gerooid. De gemeente wil zo onnodige kap voorkomen.
Elk jaar inspecteert Amersfoort in meerdere rondes minimaal een derde van het bomenbestand. Exemplaren die bijvoorbeeld ziek of dood zijn, of voor gevaarlijke situaties in de omgeving kunnen zorgen, worden er dan uitgepikt.
Wethouder Johnas van Lammeren: “Groen is essentieel in onze groeiende stad. Ieder verlies van een boom is een verlies voor de stad. Om er zo zeker mogelijk van te zijn dat zo’n ingrijpende maatregel nodig is, heb ik gevraagd om in dat proces vanaf nu een second opinion op te nemen. Pas als alles nog een keer is gecheckt en er geen andere optie meer is, vinden we zo’n maatregel gerechtvaardigd. Uiteraard volgt daarna herplant.”
Bij de eerste ronde controle-ronde van dit jaar zijn 5.919 bomen geïnspecteerd en 67 bomen die vorig jaar opvielen. Van de geïnspecteerde bomen zijn er nu -na de second opinion- in totaal 130 die zullen worden gekapt. Daarvan staan er 72 In het buitengebied. Hiervoor moet een kapmelding bij de provincie Utrecht gedaan worden.
Binnen de bebouwde kom staan 58 bomen die gekapt moeten worden, waarvan twee monumentale. Deze blijken onaanvaardbare en onoplosbare risico’s voor de omgeving te geven. Dit is ook aan buurtbewoners gecommuniceerd. Zij kunnen als ze willen meedenken over de herplant.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.