Bewoners mogen online meepraten over het wel en wee in Stichtse Vecht

De gemeenteraad van Stichtse Vecht (archieffoto)
De gemeenteraad van Stichtse Vecht (archieffoto) © RTV Utrecht
Stichtse Vecht - Baal je ontzettend dat de bus nooit rijdt of zie je vaak vervelende hangjongeren in de speeltuin? Stichtse Vecht wil dat bewoners vaker kunnen meepraten over problemen in de gemeente en begint daarom een online panel. Iedereen van 16 jaar en ouder mag meedoen. "Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen meedoen, dan wordt het instrument nog sterker", vindt wethouder Dick Polman.
In het coalitieakkoord staat dat Stichtse Vecht inwoners meer wil betrekken bij politiek. "We hebben tegen elkaar gezegd: laten we nou niet te veel blijven praten over hóe we het verder gaan doen, maar láten we het gewoon gaan doen. Dit is een belangrijke eerste stap", zegt de wethouder.
Het is niet zo dat inwoners de agendering van de gemeenteraad volledig gaan bepalen, verduidelijkt hij. "We hebben een college en een raad die de besluiten nemen. Maar de informatie die je uit onder andere dit soort instrumenten ophaalt, kan wel bijdragen aan hoe je beleid opstelt of waar je rekening mee houdt in de uitvoering."
Ook komt dit panel niet in de plaats van andere vormen van bewonersparticipatie, zoals inspraakavonden en bewonersgroepen, belooft Polman.
De eerste vragenlijst is inmiddels al in te vullen, tot en met 11 december. Het inwonerspanel gaat over actuele onderwerpen die met Stichtse Vecht te maken hebben, zoals mobiliteit, leefomgeving en duurzaamheid.
Over bij hoeveel deelnemers wethouder Polman van een succes wil spreken, wil hij nu nog geen uitspraken doen. "Ik weet niet hoe het gaat, het zal vast een ontwikkeling zijn. Uiteindelijk is het voor mij belangrijk dat het een representatief aantal wordt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.