CDA en ChristenUnie: compenseer gemeenten die Gazprom-contract opzegden volledig

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Regeringspartijen CDA en ChristenUnie vinden dat gemeenten die onder druk van minister Jetten (Klimaat en Energie) hun contract met energieleverancier Gazprom hebben opgezegd volledig moeten worden gecompenseerd. In onze provincie vonden Eemnes, Nieuwegein, Utrecht en Woudenberg een andere leverancier.
Voor Utrecht kostte de overstap in totaal elf miljoen euro, Nieuwegein liet weten tussen 1 oktober en 31 december 2022 rond de 145.000 euro meer te betalen.
CDA en ChristenUnie vinden dat gemeenten onterecht op hoge kosten zijn gejaagd. Het kabinet heeft al aangekondigd voor dit jaar met een tegemoetkoming te komen, maar dat vinden de partijen onvoldoende. Gemeenten die een doorlopend contract hadden voor 2023 zijn volgens het CDA en de ChristenUnie het meest de dupe geworden en zouden met voorrang de kosten terug moeten krijgen. Een meerderheid van de Kamer is het hiermee eens.
Jetten bepaalde in april dit jaar dat 300 gemeenten, scholen en waterschappen hun contract met Gazprom moesten verbreken. Dit vanwege Europese sancties die waren ingesteld tegen Rusland na de inval in Oekraïne. Gazprom is een Russisch staatsbedrijf. Begin vorige week kwam de Europese tak van Gazprom in Duitse handen. Daarop werd besloten dat gemeenten hun energiecontract tóch niet hoefden te ontbinden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.