Langverwachte flitspaal geplaatst op Dalweg Soest, omwonenden zijn blij

© RTV Utrecht
Soest - Eigenlijk hadden Peter en Mea van de actiegroep Veilige Dalweg op meer gehoopt, maar het is een begin: een verplaatsbare flitspaal op de Dalweg in Soest. Deze zogeheten 'flexflitser' werd vandaag geplaatst. Het is de eerste in de provincie Utrecht en de paal blijft hier twee maanden staan. "We vinden het een beetje zuinig van het OM om hier alleen een flexpaal voor twee maanden neer te zetten, maar we zijn er nog steeds wel blij mee."
Langverwachte flitspaal geplaatst op Dalweg Soest, omwonenden zijn blij
Dit jaar in mei was er een dodelijk ongeluk op de Dalweg. Een echtpaar dat lopend de Dalweg overstak werd geschept door een te hard rijdende Audi A4. De 52-jarige vrouw overleed in het ziekenhuis, haar man (55) raakte ernstig gewond. Het staat nog goed op het netvlies van veel Soestenaren.
"Het lijkt soms wel alsof ze racepartijtjes houden op deze weg. Met 100 kilometer per uur racen de auto's in de nacht soms wel voorbij, terwijl je hier maar 50 mag", vertellen Peter en Mea, die pal naast de weg wonen. Niet alleen vinden ze het een gevaarlijke weg, ze ervaren ook veel geluidsoverlast. Liever hadden ze daarom een permanentere oplossing gezien dan een tijdelijke flitspaal.

Prikkel om zachter te rijden

Het OM wil rijders juist verrassen met deze flitspaal en hen prikkelen om zachter te rijden in de hoop dat dit gedrag na twee maanden, als de flitspaal verplaatst wordt, nog aanhoudt. "Bovendien kosten vaste flitspalen een stuk meer aan onderhoud en stroom. Dat hoeft bij deze niet, omdat er een batterij op zit die twee maanden meegaat. Ook zitten er zonnepanelen aan. Het is dus flexibeler en makkelijker om zo toch een zelfde resultaat te krijgen", zegt Ivy Obadagbonyi van het OM.
De flexibele flitspalen worden elke twee maanden gerouleerd. In totaal zijn er 50 apparaten die over 150 locaties worden verdeeld. "De flitspaal komt uiteindelijk weer terug op zijn plek." Hoe snel deze rouleert en dus weer terug zal zijn op de Dalweg kan het OM nog niet zeggen.
Nu er vandaag bij de plaatsing van de flitser een hele horde aan journalisten, ambtenaren van de gemeente en inwoners naast de takelwagen staan, houden de automobilisten zich in. Toch zijn er wel plekken te zien waar het inderdaad goed mis kan gaan. De Dalweg is een lange brede weg met oversteekplaatsen en gevaarlijke kruispunten.
"Het is een cruciale plek waar weinig andere verkeersvertragende middelen zijn, zoals drempels", zegt wethouder Osman Suna. "Het liefst hadden wij ook een permanente flitspaal hier gezien, maar we zijn voorlopig blij met dit alternatief in Soest. We hopen dat het een automatisme wordt om hier langzamer te rijden en dat men zich ook na die twee maanden aan het snelheidslimiet houdt."
© RTV Utrecht
De gemeente is nog op zoek naar een permanente oplossing voor de verkeersveiligheid, vooral nu er nog meer woningen op komst zijn naast de drukke Dalweg.
Actiegroep Veilige Dalweg zou naast een vaste flitspaal graag een rotonde zien bij de kruising tussen de Dalweg en de Albert Cuyplaan, een initiatief waar wethouder Suna voor openstaat. "Komend jaar gaan we in gesprek met de raad en onderzoeken we of dit haalbaar is."
Of er een vaste flitspaal zal komen, is aan het OM. Tot die tijd is het hopen dat de flex flitspaal genoeg verrassingseffect heeft om het verkeer langzamer te laten rijden. Peter en Mea hebben daar voorzichtig vertrouwen in. ''Vaak gaat het leervermogen via de portemonnee, dus laten we hopen dat het helpt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.