Niet leuk, wel nodig: Ferry is muskusrattenbeheerder

Muskusrattenbeheer bij Tienhoven
Muskusrattenbeheer bij Tienhoven © RTV Utrecht
Tienhoven - Ferry is muskusrattenbeheerder en werkt op dit moment op de Maarssenveenseplassen. Door middel van vallen en kooien vangt hij muskusratten, beesten die helemaal niet thuishoren in Nederland maar die zich hier wel thuis voelen. Hoe klein ze ook zijn, voor ons vormen ze wel een gevaar.
Hoewel het vangen dag in dag uit gebeurt, merkt Ferry wel een piek in het najaar. "Muskusratten krijgen zo'n drie à vier keer per jaar jongen en veel tijdens de zomer. We merken dat we nu veel jonge ratten vangen." Zo vangt hij er momenteel meer dan in het voorjaar.
Een verandering in hoeveelheid ten opzichte van vorig jaar, merkt Ferry nog niet: "We lopen ongeveer gelijk." Ferry denkt zelf dat het warme najaar een rol kan hebben gespeeld in meer voortplanting bij de ratten, "maar dat denk ik persoonlijk, hoor."

Overstromingen

Dat vangen is niet per se een leuk taakje, maar wel nodig, zegt Ferry. "Nederland ligt onder zeeniveau, daarom is het belangrijk om dijken en kades te beschermen dat er geen water doorheen komt", legt hij uit. De zon is net op en hij heeft inmiddels al twee ratten gevangen. Indirect kunnen de beesten zorgen voor overstromingen en overlast, ze graven namelijk tunnels en hollen in het landschap. De ratten zijn exoten, wat betekent dat ze niet van oudsher uit Nederland komen. Ze hebben hier dus ook geen natuurlijke vijanden, waardoor Ferry en zijn collega's moeten ingrijpen.
Op de plas laat hij een voorbeeld zien van de schade die de muskusratten kunnen toebrengen. Tussen twee oevers zijn de laatste onderdelen van een klein eilandje te zien: wat hoge sprieten gras en een kaal boompje midden op het water. "Ze graven als het ware onder het eilandje door, waardoor die gaten krijgt en je soms zelfs door het land heen kunt kijken."

Speuren

De ratten zitten dus in hollen onder de grond, of in het water. Ferry noemt het speurwerk wat hij doet. De rat laat wel wat sporen achter. "We zien de voerbedden die ze maken, de uitwerpselen van de ram: de mannelijke muskusrat. We zien dus gaten en kommetjes in het water, als dat water helder is."
Vooral in de winter, als er ijs ligt op de plassen, zijn de ratten makkelijk te vinden. "De luchtbellen die ze uitblazen wijzen ons de weg naar het nest." Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, waar Ferry voor werkt, heeft ook speurhonden in dienst en ze werken soms ook met drones.

Educatie

De muskusrattenvangst is noodzakelijk, maar mag alleen door beheerders worden gedaan die voor een waterschap werken. "Wij gebruiken technieken waardoor de muskusrat niet onnodig lijdt", legt Ferry uit. "Het moet geen sport worden."
Mensen kunnen wel melding maken en dan komen Ferry en zijn collega's daar zo snel mogelijk heen. "We zien wel dat mensen een verkeerde melding maken soms, over een gewone rat bijvoorbeeld." Bovendien merken Ferry en zijn collega aan de reacties van mensen dat ze hun werk niet altijd goed begrijpen. Educatie over de muskusratten en het belang van bestrijding is volgens hem niet mis. "Een dier doden is natuurlijk nooit leuk, maar de reden waarvoor we het doen is heel belangrijk."
Niet leuk, wel nodig: Ferry is muskusrattenbeheerder

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.