Corona-alarm naar laagste niveau, weer minder positieve tests

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Het aantal nieuwe coronagevallen is opnieuw gedaald. Daarom gaat de coronathermometer, waarmee de overheid het coronavirus in de gaten houdt, terug naar het laagste niveau. Dat betekent dat de druk op de zorg en de samenleving beperkt is, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het verlagen van de thermometer heeft geen gevolgen voor coronamaatregelen, want er waren al geen beperkingen meer. De adviezen, zoals het wassen van handen en thuisblijven met klachten, blijven wel gelden. Die hebben volgens het RIVM ook geholpen om het aantal besmettingen terug te dringen.

De coronathermometer is in september ingevoerd, als opvolger van de risiconiveaus. Die thermometer telt vier standen: laag, verhoogd, hoog en zeer hoog. Op 11 oktober, zes weken geleden, ging het alarmniveau voor het eerst een stapje omhoog, van laag naar verhoogd. Dat gebeurde omdat het aantal besmettingen toen snel opliep en omdat kwetsbare groepen extra risico liepen. Twee weken geleden hield het RIVM de thermometer op 'verhoogd' door de opkomst van een nieuwe subvariant van het virus.

Het RIVM registreerde de afgelopen week 5417 positieve tests. Dat is het laagste aantal sinds eind juni vorig jaar. Vorige week waren er volgens het RIVM nog 6077 bevestigde besmettingen. Het is de zesde week op rij dat het aantal vastgestelde besmettingen afneemt.
Naast dat het aantal positieve tests daalt, zijn er ook minder mensen die vanwege coronaklachten in een ziekenhuis worden opgenomen. In de afgelopen week kwamen 254 mensen in een ziekenhuis terecht als gevolg van hun besmetting. Dat is het laagste aantal sinds begint september. In een week tijd daalde het aantal opnames met ruim een kwart.
Helemaal weg is het virus nog niet. Ook zijn er volgens het RIVM twee nieuwe versies van de omikronvariant in opkomst. Zij hebben de wetenschappelijke namen BQ.1 en XBB. De eerste daarvan kan binnenkort dominant worden. De versies zijn niet ziekmakender dan eerdere varianten, zegt het RIVM.
Vandaag was het dag duizend van de coronacrisis in Nederland. Op 27 februari 2020 werd voor het eerst een besmetting vastgesteld. De teller staat tot nu toe op 8.536.849 positieve tests en 22.900 gemelde sterfgevallen. De werkelijke aantallen zijn hoger.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.