Kinderboerderij in het nauw door vrijwilligerstekort: 'Ervaring is niet nodig'

© Kinderboerderij Dier en Wij
Odijk - Heel wat organisaties kampen met een vrijwilligerstekort. Busjes voor ouderen zitten vaak zonder chauffeur, op sommige plekken kan de kerstmarkt niet doorgaan en ook de kinderboerderijen hebben er last van.
Dier en Wij in Odijk bijvoorbeeld. De kinderboerderij kan op dit moment alleen nog open in het weekend en zelfs dat is geen zekerheid. Het hangt ervan af of het rooster gevuld kan worden. "We hebben best veel vrijwilligers, maar de meesten zijn maar een paar uur per week beschikbaar. Ze doen het vaak naast hun werk", vertelt Marian Cornelissen die bestuurder en vrijwilliger is bij Dier en Wij.
Zwijntjes, kippen, konijnen, cavia's, geiten, schapen, ganzen, eenden; dag in dag uit moeten ze allemaal verzorgd worden en gevoerd. En dan is er ook altijd wel een klusje te doen en bestuurlijk werk. Wie kan genieten van dieren is hier zeker op zijn plek, zegt Marian. "De zwijntjes zijn echte knuffelaars. Ze willen graag achter de oren worden gekrabbeld en gaan er voor liggen om op hun buik te worden gekroeld."
Eibert Nijeboer geniet van het vrijwilligerswerk bij Dier en Wij. "Ik doe het al zeven jaar en en bij het klusteam gekomen. Het is mooi om onder de mensen zijn en wat te kunnen doen voor de samenleving en kleine kinderen."
Bij Dier en Wij kunnen ze dus wel wat extra handjes gebruiken. Ervaring is niet nodig. "Je moet je opgeven bij het bestuur. Vervolgens ga je meelopen en word je in een paar weken opgeleid." Ook vluchtelingen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn welkom.
Verslaggever Robert Jan Booij op de kinderboerderij (07.40 uur)
Verslaggever Robert Jan Booij op de kinderboerderij (08.40 uur)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.