IJsselstein wil 'zo snel mogelijk' asielzoekers opvangen: 'Zeker in deze koude periode'

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
IJsselstein - De gemeente IJsselstein is van plan honderd asielzoekers op te vangen. Daarom is ze hard op zoek naar een mogelijke locatie. "De nood is hoog, zeker in deze periode. We willen daarom zo snel mogelijk beginnen."
Uit de raad kwam een duidelijke boodschap: hun gemeente moet veel meer gaan doen om Ter Apel wat lucht te geven. Vandaar dat het plan er nu ligt om honderd asielzoekers - voor een maximale periode van vijf weken - te gaan opvangen. Klinkt een week of vijf niet als erg weinig, als je het vergelijkt met andere gemeenten? Een woordvoerder van het COA erkent dat het kort is, maar: "Het zorgt er wel weer voor dat we de doorstroom in Ter Apel op gang kunnen blijven houden."
Waar in IJsselstein deze groep asielzoekers opgevangen gaan worden, is nog niet bekend. De gemeente heeft geen groot kantoorpand "over", en onderzoekt dus andere locaties. Of dat flex-units zullen worden of er kleinere, bestaande panden worden ingezet, weet de wethouder nog niet. "Het gaat er nu vooral om dat we een geschikte plek zo snel mogelijk klaar kunnen maken."

Hoe hoog is de nood nu in Ter Apel?

Er slapen geen mensen meer buiten, maar het blijft een wankele situatie in Ter Apel. Dat laat een woordvoerder van het COA weten. "Iedere dag weer melden zich een paar honderd mensen aan. Deze personen moeten we aan het einde van de dag weer geplaatst zien te hebben in een opvang. Dat blijft een logistieke puzzel."

De afgelopen tijd zijn er ook in de provincie Utrecht weer extra opvangplekken geopend. In Nieuwegein worden er bijvoorbeeld mensen op een schip opgevangen, in Lexmond zijn flexwoningen neergezet. Allebei zijn dat locaties waar de opvang minimaal vier maanden blijft. En dat blijft nodig, aldus het COA. "We willen vluchtelingen het liefst zo weinig mogelijk verplaatsen. Maar dat neemt niet weg dat we blij zijn met iedere nieuwe locatie."

Wethouder Edwin Tas verwacht binnen twee weken onderzocht te hebben waar de honderd asielzoekers zullen verblijven. "Nu we de wintermaanden in gaan, zetten we erop in deze mensen in rap tempo een plekje te bieden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.