Schoonmaakster stal sieraden en geld van 17 opdrachtgevers, verslaafde vriend profiteerde en moedigde aan

OM eist tbs en celstraf voor zedenverdachte uit Vianen: 'seksueel roofdier op zoek naar prooi'
OM eist tbs en celstraf voor zedenverdachte uit Vianen: 'seksueel roofdier op zoek naar prooi' © RTV Utrecht / Timo Anceaux
Bilthoven - Nerveus loopt zij de rechtszaal binnen, met de blik naar beneden gericht. Een magere, bleke jonge vrouw met piekerig blond haar tot op de schouders. Begeleid door stevig gebouwde politiemensen neemt zij plaats naast haar advocate. Haar vriend, die medeverdachte is, is al eerder binnengeleid. Hij zit enigszins onderuit gezakt naast zijn eigen advocaat en lijkt zich minder zenuwachtig dan zijn vriendin. Voor hem is het dan ook niet bepaald de eerste keer dat hij zich moet verantwoorden bij de rechtbank. Al staat er deze keer meer op het spel voor hem.
In de zaal zitten meerdere mensen die slachtoffer zijn geworden van het tweetal. Ze komen uit verschillende plaatsen in de provincie en hebben allemaal op een vreselijk nare manier kennis gemaakt met de jonge vrouw. Zij schond hun vertrouwen toen ze als schoonmaakster in hun huizen op strooptocht ging en er vandoor ging met hun sieraden, geld en parfums. Volgens de officier van justitie werd zij daarbij aangemoedigd door haar vriend. Hij zou volop mee hebben geprofiteerd van de buit.
Het Openbaar Ministerie verdenkt de 25-jarige Nathalie uit Tiel van diefstal bij zeventien van haar schoonmaakadressen, in nog geen twee maanden tijd. Zij maakte voor vele duizenden euro's aan geld en sieraden buit. Daarbij zaten ook onvervangbare erfstukken en cadeaus van grote emotionele waarde. Volgens de officier van justitie is de 30-jarige Ismaël uit Zeist daaraan even schuldig als zijn vriendin. Hij is al jaren zwaar verslaafd aan crack-cocaïne en had geld nodig om drugs te kopen.
Pakken wat je pakken kan, ik moet goud hebben! Alles gewoon meenemen, gek! Ik wil meer want de goudkoers is gedaald.
Verdachte Ismaël

Eerste levensbehoeften

In de rechtbank vertelt de vrouw dat zij op veel banen had gesolliciteerd, maar steeds werd afgewezen: "Ik had geen vaste verblijfplaats. Dan maar zwart werken en schoonmaken, dacht ik." Dus schreef zij zich in bij bemiddelingssites voor schoonmakers en bood zij haar diensten aan op Marktplaats. Met Ismaël sliep zij in haar auto en in hotelkamers. Daarbij kwam volgens haar ook nog dat zij werd bedreigd door haar ex-vriend, waar ze geen aangifte tegen durfde te doen. "Ik moest hem geld geven en had geld nodig voor onze eerste levensbehoeften", vertelde ze.
Dat cocaïne de eerste levensbehoefte voor Ismaël was, werd vandaag al snel duidelijk. Aanvankelijk leek hij de schuld op zijn vriendin af te schuiven. "In het begin wist ik het niet, ik lag meestal nog te slapen als zij aan het werk was", beweerde hij. Zijn vriendin zou hebben gezegd dat ze een gouden broche en zilveren ketting had gevonden in de tweedehands auto. "Later begreep ik dat het gestolen was, maar ik zei er niets van. Het maakte mij niets uit, ik was in die periode zwaar verslaafd."
Maar daar prikte de oudste rechter al snel doorheen. Terwijl Nathalie in een schoonmaakhuis op zoek was naar buit, had zij via WhatsApp contact met Ismaël. "Schiet je op ajb. Ik wil gelijk naar Utrecht gaan. Snel zoeken!", appte hij.
"Dan geeft u dus al opdrachten en doet u mee met inwisselen", vond de rechter. Ook bij alle andere diefstallen had Nathalie steeds contact met Ismaël. Zij stuurde foto's van sieraden en buitenlandse bankbiljetten en hij schatte de waarde in en zette haar onder druk om door te zoeken. "Pakken wat je pakken kan, ik moet goud hebben! Alles gewoon meenemen, gek! Ik wil meer want de goudkoers is gedaald."
Ik had er een heel naar gevoel bij, nog steeds. Ik durf mezelf niet eens in de spiegel te bekijken.
Stelende schoonmaakster

Druk met telefoon

Ook de slachtoffers was opgevallen dat de vrouw drukker bezig was met haar telefoon dan met schoonmaakwerk. Op haar eerste adres in Soesterberg pikte zij een gouden broche en een zilveren ketting van de 93-jarige bewoonster; kostbare sieraden met grote emotionele waarde. Ze kwam daarna nog vaker in de woning, maar had niets meer weggenomen. "Ik had er een heel naar gevoel bij, nog steeds. Ik durf mezelf niet eens in de spiegel te bekijken", verklaarde zij vandaag. Desondanks ging ze tot haar aanhouding in mei nog twee maanden door met stelen.
In Bunnik werd een vrouw bestolen van sieraden, geld en medicijnen. De schoonmaakster pikte zelfs een munt van 50 cent, door de 'tandenfee' klaargelegd op het nachtkastje van haar dochter. En ook de spaarpot van het kind werd geplunderd. In een huis in Bilhoven nam Nathalie voor 13.000 euro aan gouden sieraden mee. Zij meende zich vandaag te herinneren dat ze er hooguit 1000 euro voor had gekregen bij een goudwisselkantoor in Utrecht. Een man in Langbroek werd bestolen van ruim 2000 dollar die hij had gewonnen tijdens een vakantie in Las Vegas.
Ze zouden ook kunnen eindigen als een gelukkig gezinnetje in Houten. Zij als kapster en hij met een leuke baan in een magazijn.
De advocaat van Ismaël vroeg de rechter het stel een tweede kans te geven

Samen blijven

Volgens de officier van justitie is er voor alle verdenkingen ruim voldoende bewijs. Nathalie pleegde alle diefstallen en wisselde de buit in, maar volgens de aanklager was er sprake van bewuste en nauwe samenwerking met haar vriend. Ze maakten afspraken over het inleveren van de sieraden voor geld en hij deelde mee in de opbrengst. Nathalie is volgens het OM een vrouw met twee gezichten: "beïnvloedbaar maar ook berekend". Na de diefstallen gebruikte zij vaak de smoes dat zij naar haar zieke oma moest. Na de betaling liet zij niets meer van zich horen en ging zij door naar het volgende adres.
De al jaren verslaafde Ismaël heeft een strafblad van negentien pagina's. Van eerdere veroordelingen heeft hij nog ruim een half jaar aan voorwaardelijke gevangenisstraffen staan. De officier van justitie vindt dat hij die alsnog moet uitzitten. Voor de zeventien recente diefstallen eist het OM twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Volgens zijn advocaat is die eis veel te zwaar. Zijn cliënt had een slechte start in het leven gehad, omdat hij als baby van verslaafde ouders zelf verslaafd ter wereld kwam. Inmiddels zou hij geen drugs meer gebruiken en zijn leven een andere richting willen geven.

Gelukkig gezinnetje

Nathalie heeft een blanco strafblad. Volgens haar advocate heeft ze inmiddels al lang vastgezeten en heeft zij nu vooral hulp nodig. Maar het OM eist twee jaar celstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Als ze vrijkomt zou zij onder begeleiding van de reclassering moeten zoeken naar een baan en haar schulden moeten wegwerken. Ook zou dan in een speciaal project met begeleiding moeten gaan wonen. "En dan bedoel ik alléén en zonder vriend", benadrukte de officier van justitie. Zij houdt haar hart vast, omdat de twee vandaag duidelijk maakten dat zij nog steeds een stel zijn en bij elkaar willen blijven.
Volgens zijn advocaat zou Ismaël daarom toch nog een tweede kans moeten krijgen. "Het kan misgaan, maar ze zouden ook kunnen eindigen als een gelukkig gezinnetje in Houten. Zij als kapster en hij met een leuke baan in een magazijn", filosofeerde de raadsman. De officier van justitie leek er bedenkelijk bij te kijken.
De drie rechters nemen twee weken de tijd om tot een beslissing te komen. Zij doen op woensdag 7 december uitspraak.

De namen Nathalie en Ismaël zijn gefingeerd. Omdat zij een stel zijn, zouden zij door gebruik van hun echte namen te herkenbaar worden. Hun namen zijn wel bekend bij de redactie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.