Opsteker voor bewoners Utrechtse studentenflat, verhuurder deelt 377 kachels uit

© Maarten Hartman
Utrecht - De verwarming in studentenflat Casa Confetti kan de komende weken nog niet aan. Het verwarmingssysteem is nog meer vervuild dan gedacht, zegt studentenhuisvester SSH. Om de studenten op de Utrechtse Uithof toch uit de kou te helpen deelt SSH vandaag 377 kachels uit.
"Ik kan weer typen", zegt bewoner Laura. Op haar kamer geeft de thermometer inmiddels weer 17 graden aan. De afgelopen week was het bij haar slechts 13 graden. Met extra laagjes kleding en een dekentje ging zij de kou te lijf. Haar buurvrouw had al een elektrische kachel, dus daar was zij ook vaak te vinden. Andere bewoners hielden zich warm door de oven en hun kookplaten aan te zetten.
Het probleem met de verwarming speelt al langer. Maar nadat donderdag een reparateur langskwam begaf de verwarming het zelfs helemaal. De eerste 24 uur zaten de studenten zelfs zonder water en pas zaterdagavond hadden zij weer warm water. Volgens SSH beperkt het probleem zich tot 22 studio's, maar moeten alle verwarmingsbuizen en radiatoren in het gebouwd worden schoongemaakt. Hierdoor moeten alle verwarmingen worden afgesloten.
Om de studenten tijdelijk tegemoet te komen krijgt iedereen vandaag een elektrische kachel. Student Media en Cultuur Julia Smeding is blij dat zij niet meer enkel afhankelijk is van dikke truien, een kruik en een kop warme thee. Wel maken zij en andere studenten zich zorgen over de hogere energiekosten. De energierekening wordt namelijk gedeeld door het hele gebouw. "Het zal mij niks verbazen als de kachels veel energie kosten. En als iedereen in zo'n groot gebouw de kachel aanzet, dan gaat de energierekening ook pieken", zegt Julia.
Studentenhuisvester SSH heeft de studenten aan het eind van de middag laten weten dat "iedere bewoner passend gecompenseerd gaat worden zodra de problemen zijn opgelost."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.