Levenseinde-vereniging eert oud-minister Els Borst met tulp

© ANP
Bilthoven - De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) heeft een tulp overhandigd aan de dochter van Els Borst. De organisatie wil de oud-minister op die manier eren 'voor haar bijdrage aan een zelfgekozen levenseinde'.
"Dankzij Els Borst is 20 jaar geleden de euthanasiewet van kracht gegaan", zegt Fransien van ter Beek van de NVVE. "Waarmee een belangrijke stap is gemaakt richting een humanere dood." In Rijksmuseum Boerhaave in Leiden ontving Andra Neefjes-Borst een kistje tulpenbollen. "Heel bijzonder dat mijn moeder nog altijd zoveel waardering ontvangt", zei ze.
De voormalig zorgminister werd in 2014 vermoord bij haar huis in Bilthoven. Haar moordenaar bekende later dat hij haar heeft vermoord vanwege de euthanasiewet. Borst wordt gezien als de drijvende kracht achter de totstandkoming van de euthanasiewet. Daarna zette zij zich in voor een zo optimaal mogelijke invulling daarvan.
Haar man Jan overleed in 1988 na zeven jaar aan botkanker te hebben geleden. Hij had een euthanasieverzoek ingediend en overleed in het bijzijn van Borst en hun drie kinderen. Zelf had zij ook een euthanasieverklaring liggen: "Ik wil niet eindigen als een zwaar demente vrouw die haar kinderen niet herkent", zei ze.
De dieprode Els Borst-tulp is door de NVVE speciaal gekweekt om het gedachtegoed van Els Borst voort te zetten: "Een waardige dood, het centraal stellen van de patiënt en een einde maken aan ondraaglijk en uitzichtloos lijden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.