Politie Midden-Nederland schakelt samen met Engeland digitale oplichters uit

© Pixabay
Utrecht - De politie Midden-Nederland heeft een belangrijk succes geboekt in de strijd tegen helpdeskfraude. In samenwerking met de politie in Engeland is de spoofingdienst iSpoof uit de lucht gehaald.
Bij het ontmantelen van de software is onder meer de eigenaar gearresteerd. Spoofing is een truc waarbij een oplichter zich telefonisch voordoet als medewerker van een bank, een helpdesk of webwinkel.
Slachtoffers worden misleid om geld over te boeken of privégegevens te delen. iSpoof zorgde ervoor dat misbruikers hun eigen telefoonnummers konden verbergen en zogenaamd konden bellen namens een ander.

Samenwerking Metropolitan Police Service

Het Cybercrimeteam Midden-Nederland werkte lange tijd nauw samen met de London’s Metropolitan Police Service. Uit het onderzoek kwam naar voren dat iSpoof op servers in Almere werd gehost. En uit taps bleek onder andere dat de digitale criminelen wereldwijd een miljoen gesprekken per maand voerden.
Bij het offline halen van de illegale dienst legde de FBI beslag op de domeinnaam ispoof.cc. Twee mannelijke verdachten uit Almere van 19 en 22 jaar oud zijn inmiddels aangehouden. In totaal zijn al 142 arrestaties verricht, dit aantal loopt loopt naar verwachting nog op.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.