In hoog tempo gaan de Black Friday-pakketjes door het depot in Nieuwegein: 'Het wordt een gekkenhuis'

© RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Nieuwegein - Ze verwachten een stortvloed aan pakketjes. De mensen van PostNL die jouw Black Friday-bestellingen komen bezorgen, zijn voorbereid op de topdrukte van de komende dagen. Een kijkje in het depot in Nieuwegein, waar je werkelijk geen seconde géén pakje voorbij ziet komen.
"Even scannen en doorpakken, jongens!", roept chauffeur Daniëlle (37). Ze wijst naar de pakketjes die één voor één van de band af komen rollen. "Die moeten dus snel m'n bezorgbus in. Als we dat niet doen, loopt het allemaal spaak. Dat gaan we niet doen, natuurlijk."
Daniëlle vindt het stiekem de leukste tijd van het jaar, zegt ze. Zelfs met die hoge werkdruk? Ze moet erom lachen. "Ik stel me erop in. Ik denk altijd maar zo: het is maar een maandje. En: mensen zijn extra blij als we hun bestelling komen brengen. Zelfs als het iets langer duurt dan ze hadden gehoopt."

'Buffelen, hoor'

Wat die Black Friday concreet voor haar als chauffeur betekent? Stápels pakketten - vaak besteld op hetzelfde adres. "Normaal gesproken rijden we een hele wijk af met een bus. Als er zoveel korting is, doen mensen uit hetzelfde huis ineens meerdere bestellingen." Ze kan bij wijze van spreken al bijna met een hele bus één straat af gaan. "En ik geef toe: da's wel buffelen, hoor. Er moeten gewoon veel meer dingen worden bezorgd."

Stakingen PostNL gaan niet door

Even was er sprake van dat er - precies tijdens Black Friday - gestaakt zou worden door PostNL-personeel. De FNV vindt het loonbod van PostNL namelijk te laag. Een rechter oordeelde dat personeel van PostNL wel mag staken, maar alleen onder voorwaarden die door PostNL zijn gesteld.

Het postbedrijf wilde naar eigen zeggen voorkomen dat de bezorging van essentiële post (zoals rouwpost) te lijden zou hebben onder de acties. FNV reageerde daarna dat met die voorwaarden, de impact van de staking te klein zou zijn. Wel zijn de vakbonden nu nog in gesprek met PostNL over een nieuwe cao.

Procesmanager Wilfred de Groot kijkt ondertussen naar de banden die ongestoord doorrollen. Als een pakje op de band wordt gelegd, kun je zijn reis precies volgen. "Eerst gescand en gewogen. En met die info weten we al precies waar die heen moet en of er bijvoorbeeld breekbare dingen in zitten", legt hij uit. "Van binnenkomst tot-ie in een bezorgbus wordt geladen, zit maar drie minuten." Drie minuten? "Ja, da's best vlot, hè?"
Chauffeur Daniëlle is klaar voor de Black Friday-drukte

24 uur per dag

Voor het depot in Nieuwegein betekent Black Friday inderdaad een groter aantal pakketjes dat binnenkomt. In plaats van gemiddeld 40.000 stuks op een dag, worden dat er minimaal 55.000 exemplaren. "Je kunt je voorstellen dat het hier een beetje een gekkenhuis wordt", lacht De Groot. "Maar dan wel een georganiseerd gekkenhuis, want we zijn er helemaal op voorbereid. In shifts werken we 24 uur per dag door, ook komende zondag. We hopen dat het weer een geslaagd weekend wordt. Alhoewel we weten: deze drukte houdt nog tot zeker de Kerst aan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.