Succesvolle ondermijningscontrole; 100 bekeuringen, 13.000 euro geïnd en enkele arrestaties

© Politie
Utrecht - Een grootschalige controle naar ondermijning in Utrecht heeft gisteravond flink wat opgeleverd. Meerdere mensen zijn opgepakt, er zijn honderd bekeuringen uitgedeeld en er is 13.000 euro aan belastingschuld geïnd.
De politie werkte bij deze controle niet alleen. Ook de gemeente Utrecht, de Douane en de Belastingdienst waren aanwezig. Iedere organisatie controleerde op zaken waarvoor zij bevoegd waren.

Speciale camera

Om gericht te kunnen zoeken, werd gebruik gemaakt van een ANPR-camera. Dat is een systeem dat gefotografeerde kentekens automatisch vergelijkt met nummerplaten die al voorkomen in bestanden van de politie of Belastingdienst. Na een zogenoemde ANPR-hit bij het passeren van de camera wordt het voertuig in kwestie gecontroleerd.
Die manier van werken had gisteren dus veel effect. Zo zijn er, naast de vele bekeuringen, ook twee mensen aangehouden voor rijden onder invloed, had één verdachte verdovende middelen bij zich en bleek een ander nog tien dagen cel open te hebben staan. Ten slotte werd nog iemand opgepakt voor het beledigen van de aanwezige agenten.
Verder zijn tijdens de actie vijf auto's in beslag genomen. Daarnaast is door de gemeente één keer uitkeringsfraude geconstateerd. De betrokkene was aan het werk terwijl hij een uitkering had.

Onder- en bovenwereld

De actie van gisteravond was bedoeld om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. Daarmee wordt de vermenging tussen de onder- en bovenwereld bedoeld. Vaak heeft dat met drugshandel te maken, meldt de politie. Door de krachten van verschillende partijen op deze manier te bundelen, moet deze vorm van criminaliteit beter kunnen worden bestreden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.