Naaktschilderijen van Utrechtse kunstenaar tóch niet weg uit Purmerend, maar discussie over verpreutsing nog niet geluwd

© ANP
Provincie Utrecht - Het moet gisteren een ongewone dag zijn geweest voor de Utrechtse kunstenaar Jeroen Hermkens. Er ontstond commotie over zijn expositie 'Ode aan de Beemstervrouw', die momenteel in het gemeentehuis van Purmerend hangt. Daarop besloot Hermkens de schilderijen allemaal te verwijderen. Maar nog voor het vandaag zover was, is Purmerend weer teruggekrabbeld.
Gisteren werd bekend dat veertien werken met daarop naakte Beemstervrouwen weg moesten uit het stadhuis. De schilderijen hingen daar pas twee weken in de hal, maar volgens de gemeente waren er meerdere klachten over de doeken, die bezoekers "een ongemakkelijk gevoel" zouden geven. Hoeveel dat er waren, wil de gemeente niet zeggen. Een woordvoerder zei gisteren tegen de NOS dat het er "genoeg" waren.
Het zijn gewoon portretten van vrouwen, die hebben borsten. Dat is nou eenmaal zo.
Jeroen Hermkens
"Een onvoorstelbare actie", blikt Hermkens nu terug. "Het zijn gewoon portretten van vrouwen, die hebben borsten. Dat is nou eenmaal zo."
Niet alle portretten uit de serie waren aanstootgevend, vond de gemeente: een deel mocht blijven hangen. Maar toen was het kwaad bij de kunstenaar al geschied. "Je kan ze niet uit elkaar halen en zeggen: deze mag wel en deze niet. Als je onderscheid maakt, dan haal ik ze gewoon allemaal weg."
Kunstenaar Jeroen Hermkens niet blij met commotie over expositie 'Ode aan de Beemstervrouw'
Vandaag zou Hermkens naar buurprovincie Noord-Holland trekken om de schilderijen weg te laten halen. Maar gisteravond bleek dat de lokale oppositie een motie heeft ingediend en het college gevraagd de werken te laten hangen. De schilder meer dan bereid om daar gehoor aan te geven. "Ik hoef niet boos te zijn op mensen. Als ze mogen blijven hangen, vind ik het best."

Vertrutting

Overigens heeft de kunstenaar nog steeds weinig begrip voor de actie. "Er gebeuren de laatste tijd zulke rare dingen met beeldende kunst. Er is een verpreutsing en vertrutting gaande in de wereld die mij niet bevalt."
Daarbij verwijst hij ook naar de commotie die ontstond over een muurschildering op het Diakonessenhuis in Utrecht. Daar was een reproductie van het 17e-eeuwse schilderij Herderin met Duiven van de Utrechtse schilder Gerard van Honthorst te zien.
© RTV Utrecht / Tom Scheele
Op het originele schilderij zijn de tepels van de herderin te zien, maar op de reproductie is ervoor gekozen deze onder de kleding van de vrouw te laten verdwijnen. "Uit een soort zelfcensuur, want er zouden wel eens mensen aanstoot aan kunnen nemen. Daar moeten we natuurlijk niet aan beginnen."
De Beemstervrouwen wilden volgens Hermkens nota bene zelf afgebeeld worden in deze serie, als cadeau aan de stad Purmerend. "Ze wilden een afbeelding van de sterke vrouw, puur natuur uit de Beemster. Ik vond het zo'n leuk initiatief van ze dat ik daar direct aan heb meegewerkt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.