Sierduiven laten zich van hun beste kant zien in Amersfoort: 'Een buitenstaander denkt vast dat hij niet goed bij zijn hoofd is'

Keurmeester M. van Uden bekijkt de duif zorgvuldig
Keurmeester M. van Uden bekijkt de duif zorgvuldig © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Amersfoort - Is het een kip? Is het een meeuw? Nee, het is een sierduif. 1700 exemplaren zitten parmantig te wachten tot ze vandaag en morgen gekeurd worden in een grote sporthal in Amersfoort. Daar is namelijk de grootste sierduivenmanifestatie van heel Nederland bezig. En duiven houden, dat is "een vak apart", erkennen de liefhebbers.
"Hoeeeee…. hoeeee", kirt een van de deelnemers tegen een van zijn duiven. "Een buitenstaander denkt vast dat mijn man niet helemaal goed bij zijn hoofd is", lacht zijn vrouw. Maar bij de 'Keistadshow' kijkt niemand er gek van op. Sterker nog, ze maken allemaal soortgelijke geluiden naar hun sierduif.
"Ik probeer hem een beetje in actie te krijgen", verklaart hij de klanken. "Dan blaast hij zich wat voller en toont hij zich beter. Eigenlijk gaat het vanzelf."
'Ik probeer hem een beetje in actie te krijgen', vertelt een deelnemer

Kipduiven

De Amersfoortse sporthal is helemaal gevuld met hokjes. 1700 duiven kijken nieuwsgierig om zich heen. De ene ziet er anders uit dan de andere, sommigen hebben wel wat weg van een meeuw of van een kip. "Dat zijn kipduiven", verklaart keurmeester Ane Visser de gelijkenis tussen de twee vogels.
Maar kippen, die zijn niet welkom bij de Keistadshow. "Dit is een pure sierduivenshow, de grootste van Nederland. Vaak heb je ook gemengde shows, dan zijn er ook konijnen en kippen. Maar dat mag nu al helemaal niet, in verband met de vogelgriep. 160 sierduiven konden hier vandaag ook niet komen, omdat ze uit besmet gebied kwamen."
Het lijkt misschien gemoedelijk, maar eigenlijk is de duivenmanifestatie een keiharde wedstrijd. "Het is echt concurrentie: we willen elkaars duiven vergelijken en kijken welke de keurmeester nu de mooiste en de beste vindt."
'160 sierduiven konden hier vandaag ook niet komen, omdat ze uit besmet gebied kwamen', vertelt keurmeester Arne Visser

Stressbaan

Tegelijkertijd is er volgens de deelnemers niets leuker dan een beetje keuvelen met de beesten. "Als je een stressbaan hebt, kun je helemaal tot rust komen bij deze dieren."
De 'hoe-meneer' vindt het ook "heel gezellig met de mannen samen". Hij heeft helaas niet meer zoveel duiven over als vroeger. "Eerst had ik er rond de veertig. Maar dan zijn er een stuk minder geworden."
Vogelgriep, misschien?
"Nee… een bezoekje van de kat."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.