Verdediging wil deskundige horen over dood van Amersfoortse vrouw die door partner zou zijn gewurgd

© News United
Amersfoort - Zijn er naast het dichtknijpen van haar keel nog meer factoren die meegespeeld kunnen hebben bij de dood van een 24-jarige vrouw, afgelopen zomer in Amersfoort? Haar vriend wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van moord dan wel doodslag. Maar de advocaat van verdachte B.K. heeft de rechtbank gevraagd om aanvullend onderzoek, om alle onduidelijkheid over de doodsoorzaak weg te nemen.
In een tussenzitting in de Utrechtse rechtbank stelde de advocaat dat de conclusies van de patholoog die het lichaam onderzocht, niet overeenkomen met hoe zijn cliënt het drama zelf heeft beleefd. Hij wil dat de patholoog daarom nader over zijn bevindingen wordt ondervraagd. De rechtbank stemde daarin toe.

Andere beleving

Het was de 26-jarige B.K. zelf die op dinsdagavond 14 juni 112 belde. Toen de hulpdiensten arriveerden, ademde de vrouw niet meer en had ze ook geen hartslag. Na reanimatie werd zij naar het UMC Utrecht gebracht. Daar overleed zij drie dagen later aan de gevolgen van hersenschade.
Ook had de vrouw een breuk in het ringkraakbeen van het strottenhoofd, doordat haar keel was dichtgeknepen. Volgens de patholoog was de halsslagader van de vrouw minimaal een minuut geblokkeerd. "Maar mijn client heeft een andere beleving, namelijk dat het slechts enkele seconden was", stelde advocaat Kramer. "Is er een verklaring voor?", vroeg hij zich hardop af in de rechtszaal.

Onduidelijkheid wegnemen

De verdediging wil alle onduidelijkheid wegnemen dat een mogelijke medische oorzaak een rol heeft gespeeld bij het overlijden van de vrouw, zoals hoge bloeddruk of een hitteflauwte. Volgens de advocaat douchte de vrouw bijvoorbeeld niet graag lang, omdat dit haar de adem zou hebben benomen en zij daardoor licht in het hoofd werd.
Alle betrokkenen willen dat de zaak zo snel mogelijk wordt afgehandeld, ook de officier van justitie en de nabestaanden. Maar ze willen ook dat er geen onduidelijkheden meer zijn tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. Zij stemden daarom in met het verhoren van de deskundige arts.

Zaak later afgehandeld

De inhoudelijke behandeling laat vanwege de gewenste zorgvuldigheid wel iets langer op zich wachten. De psycholoog en psychiater die B.K. hebben onderzocht komen volgende maand met hun rapport. Daarna moet de reclassering nog een strafadvies voor de verdachte uitbrengen.
De verdachte was vandaag zelf in de rechtbank aanwezig, maar wilde net als tijdens de vorige zitting niets zeggen. Volgens het OM heeft hij uiteindelijk een volledige bekentenis afgelegd. Over de inhoud daarvan werd tijdens de zitting vandaag niets bekend.
Dat zal wel gebeuren als alle feiten met hem worden besproken tijdens de inhoudelijke behandeling, die gepland staat op woensdag 22 februari. De officier van justitie zal dan ook met een strafeis komen. Op 11 januari is er nog een korte tussenzitting in de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.