Provincie blij met kabinetsplannen piekbelasters: 'Maar het moet nog wel concreter worden'

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - "Hier hebben we met zijn allen reikhalzend naar uitgekeken." Dat is de eerste reactie van gedeputeerde Mirjam Sterk (CDA) over de vandaag bekendgemaakte plannen van het kabinet om uit de stikstofcrisis te komen. Desondanks houdt ze wel nog een slag om de arm. "Om te weten wat het voor de provincie en de boeren betekent, moeten een aantal dingen echt nog wat concreter worden."
Eerst even terug naar die plannen, want wat wil het kabinet nou eigenlijk? Allereerst krijgen alle piekbelasters een eenmalig aanbod om uitgekocht te worden, tegen een royale vergoeding. Dat aanbod moet april volgend jaar openen, waarna in het najaar moet blijken of de stikstofdoelen daarmee worden gehaald. Zo niet, dan zal worden overgegaan tot gedwongen uitkoop.

Piekbelasters en PAS-melders

Dat voornemen stemt Sterk, die als gedeputeerde voor de provincie Utrecht belast is met de thema's Natuur en Landbouw, tevreden. "Ik denk dat het goed is dat er nu ook een slag wordt geslagen om in een zo kort mogelijke tijd stikstof op te halen", legt ze uit. "Daarmee kunnen we eerst en vooral zorgen dat de natuur weer op orde komt."
Tegelijkertijd moet het uitkopen van piekbelasters, al dan niet vrijwillig, ruimte vrijmaken voor boeren die op dit moment niet over de juiste vergunningen beschikken. Dat zijn de zogenoemde PAS-melders. "Zij wachten al een hele tijd op een vergunning. Maar om die te verlenen moet je eerst laten zien dat het beter gaat met de natuur. Daar wordt nu, gelukkig, een begin aan gemaakt."

Niet alleen piekbelasters

Sterk hoopt dan ook vooral dat veel boeren gebruik gaan maken van het opkoopaanbod. "Met een royale regeling, waar boeren echt voordeel van hebben, heb ik daar wel vertrouwen in."
Ik zou het verstandig vinden als er ook een goede regeling komt voor andere boeren die willen stoppen
Mirjam Sterk, gedeputeerde Natuur & Landbouw bij de provincie Utrecht
De gedeputeerde zou bovendien willen dat de overheid verder kijkt dan alleen naar de piekbelasters, dat zijn boeren die in de buurt van Natura2000 gebieden wonen. "Ik zou het verstandig vinden als er ook een goede regeling komt voor andere boeren die willen stoppen."

Toekomstbestendige landbouw

Naast de aanpak van piekbelasters wil het kabinet ook een landbouwakkoord sluiten met onder meer boeren, natuurorganisaties en lagere overheden. Dat moet ervoor zorgen dat de agrarische sector toekomstbestendig wordt, en vanaf 2040 groen en duurzaam is. Sterk is vooral blij dat de boeren daar ook zelf bij worden betrokken. "Want om die boeren gaat het uiteindelijk."
Die boeren zelf zijn volgens Sterk gematigd positief. "Er zijn dingen waar ze heel blij mee zijn, zoals het landbouwakkoord en ook wel de regeling rond piekbelasters", vertelt ze. Toch blijven ook zij met heel veel vragen zitten. "Er zit natuurlijk nog best veel wat uitgewerkt moet worden. Ik kan me voorstellen dat ze pas als ze weten wat het echt voor hun bedrijf betekent, kunnen gaan nadenken over hoe we er met elkaar uit kunnen komen."
Dat geldt ook voor de provincie zelf. "Het blijft onduidelijk wat dit nu precies voor de provincie betekent. Dat horen we, als het goed is, in januari." Toch is Sterk wel tevreden dat de plannen nu in ieder geval deels op tafel liggen. "Ik ben blij dat we nu aan de voorkant duidelijkheid hebben van het Rijk. Dat is volgens de eerste stap weg uit deze voor iedereen vervelende situatie."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.