Opnieuw explosie bij woning, dit keer in Leerdam: 'Alle schijn van gerichte actie'

© Koen Laureij
Leerdam - Bewoners in Leerdam zijn vannacht opgeschrikt van een harde knal, toen er een explosief afging in een woning aan de Patrimoniumstraat. De 55-jarige bewoonster zou geen letsel hebben opgelopen, maar moest de nacht in verband met politieonderzoek wel ergens anders doorbrengen. "Het heeft alle schijn van een gerichte actie", zegt burgemeester Sjors Fröhlich in een reactie.
De woning is inmiddels met hekken afgezet en de recherche doet in de loop van deze ochtend verder onderzoek naar de explosie. De politie vermoedt dat er zwaar vuurwerk is gebruikt. Glas kwam meters verderop in de straat terecht. Volgens de burgemeester is de schade enorm. "Het moet een behoorlijke klap zijn geweest."
Fröhlich heeft vanochtend met omwonenden gesproken. "Het viel me op dat ze redelijk rustig reageerden."
Het lijkt de laatste tijd opvallend vaak raak te zijn met explosieven voor of rondom woonhuizen. In oktober nog twee keer in Utrecht, en afgelopen zomer in onder andere Tienhoven, Hoef en Haag en, net buiten de provincie, Huizen. In augustus bleek uit cijfers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) dat er vaker geïmproviseerde explosieven worden gebruikt bij aanslagen op huizen en voertuigen.

Zorgen over veiligheid

In Hoef en Haag, dat net als Leerdam in de gemeente Vijfheerenlanden ligt, hield de burgemeester niet al te lang geleden nog een bewonersbijeenkomst omdat de zorgen over de veiligheid groot waren nadat er twee keer in korte tijd explosies waren bij huizen in het dorp.
Toch wil de burgemeester nog niet direct spreken van een connectie tussen de incidenten. "Dat moet onderzoek uitwijzen, de politie is daar nu mee bezig."
Tegelijkertijd ziet hij wel dat woningen steeds vaker doelwit zijn van dergelijke aanslagen. "Dat is iets wat we sinds relatief korte tijd zien, niet alleen in onze gemeente. We moeten er goed over nadenken hoe we daarmee omgaan, zowel juridisch als anderszins. Want we zijn niet goed voorbereid op dergelijke zaken, die voorheen in de onderwereld werden uitgevochten. Maar nogmaals: we weten nu nog niet precies wat er aan de hand is."

Cobra 6

Volgens omwonenden woont de vrouw samen met haar zoon in de woning. “Moet je nou kijken hoeveel politie er nu mee bezig is. Dat kost toch klauwen met geld. En die jongens die zich inlaten met dit soort gedoe komen er nooit meer uit. Ja… in een kist of in een cel. Dat wel", zegt een van hen, die er duidelijk van uitgaat dat de explosie een actie is uit het drugsmilieu.
“Ik sliep al, maar ik denk dat het een cobra 6 is die ze door de brievenbus hebben gedaan. Het was een flinke knal. Waarom? Ik heb geen flauw idee”, zegt een ander.
© RTV Utrecht / Peter Huting

Getuigen

De politie is op zoek naar getuigen van het incident en hoopt dat bewoners die beschikken over een deurbelcamera die beelden willen bekijken en bij verdacht gedrag dat met de politie willen delen. Tips kunnen worden doorgebeld via 0900-8844.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.