Utrecht Pride wint Annie Brouwer-Korfprijs: 'Hele stad wordt erbij betrokken'

© Jan Buteijn
Utrecht - De Utrecht Pride heeft de Annie Brouwer-Korfprijs 2022 gewonnen. De Utrechtse prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen, organisaties of projecten die bijdragen aan de acceptatie en zichtbaarheid van de LHBTIQ+-gemeenschap in de stad. "Zichtbaarheid is belangrijk voor acceptatie, en daar draagt Utrecht Pride in al haar facetten aan bij."
De Utrecht Pride is een botenparade over de Utrechtse grachten met aansluitend straatfeesten in de binnenstad. Het LHBTIQ+ evenement vindt ieder jaar in juni plaats.
De Utrecht Pride ontvangt de prijs "voor het organiseren van een uniek evenement dat de stad Utrecht veel heeft gebracht." Volgens de jury wordt de hele stad bij de Utrecht Pride betrokken, doordat er veel verschillende maatschappelijke organisaties deelnemen en in het zonnetje worden gezet. "Dit staat nog los van de enorme bezoekersaantallen en het plezier dat zoveel mensen aan dit evenement beleven."
Robbert Kalff, initiatiefnemer en voorzitter van de Utrecht Pride, nam de prijs vanmiddag in ontvangst van wethouder Susanne Schilderman in TivoliVredenburg. Aan de prijs is een bedrag van 5000 euro verbonden. Kalff: "Wij zullen dit gebruiken om de Utrecht Pride uit te breiden naar meerdere dagen en om een organisatie die normaal niet de middelen zou hebben om deel te nemen aan de Canal Pride te helpen om dit mogelijk te maken."
De andere twee genomineerden waren Queer Film Festival Utrecht en What You See Festival, een kunstfestival.

De prijs

De Annie Brouwer-Korfprijs wordt sinds 2007 uitgereikt door het Midzomergrachtfestival. Normaal gesproken wordt de prijs tijdens het festival uitgereikt, maar dit jaar vond het evenement niet plaats.
Annie Brouwer-Korf was van 1999 tot 2008 de burgemeester van Utrecht. "In deze periode zette zij zich in het bijzonder ingezet voor de rechten van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, bi +- en trans personen", schrijft de organisatie. Bij haar afscheid in 2007 won de voormalig burgemeester de prijs.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.